SIDN fonds: van innovatief project tot maatschappelijke impact

donderdag 12 oktober 2017

Internet is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het vormt een onlosmakelijk onderdeel van ons dagelijks leven. De opkomst van het Internet of Things zal dat alleen maar versterken. Het mooie van internet is dat het volop mogelijkheden biedt voor nieuwe toepassingen met maatschappelijke meerwaarde. De afhankelijkheid van internet maakt ons echter ook kwetsbaar. Het is daarom zaak dat wij als gebruikers niet alleen begrijpen hoe technologie werkt, maar ook de kennis en skills ontwikkelen om hier op een kritische en creatieve manier mee om te gaan.

SIDN fonds investeert in innovatieve internetprojecten met lef en maatschappelijke meerwaarde. Onder andere in projecten waarbij empowerment van de gebruiker centraal staat. Denk aan initiatieven die de kennis van en bewustwording over internet vergroten en/of internetgebruikers – in het bijzonder kinderen en jongeren – uitrusten met de kernvaardigheden om zich vrij, bewust en veilig op internet te kunnen bewegen. Ik licht graag een aantal inspirerende voorbeelden voor je uit!

Alle kinderen digitaal vaardig!

Hoe zorgen we ervoor dat onze kinderen over de nodige skills beschikken om nu en later maximaal in onze digitale wereld te kunnen functioneren? Stichting FutureNL zet zich in om digitale vaardigheden echt in de klas te krijgen. Dit doen ze door de ontwikkeling van gratis lesmateriaal, een leerlijn digitale vaardigheden, CodeUren en toffe acties op basisscholen. Zo zetten ze vorig jaar het wereldrecord programmeren op naam van Nederland en doen er dit jaar maar liefst 45.000 leerlingen mee aan Expeditie micro:bit, met een grote finale op 13 oktober tijdens de Codeweek.

Maar ook thuis kunnen kinderen en ouders aan de slag. Met Skills Dojo kunnen kinderen van 6 tot 8 jaar werken aan missies, zoals het bouwen van een app of robots programmeren. Aan de hand van leerzame video’s en leuke challenges voeren ze opdrachten uit. De reacties van kinderen en ouders, maar ook leerkrachten zijn heel positief.

Een andere insteek biedt De Creatieve Code. Dit is een leerlijn creatief programmeren die leerlingen (en docenten) bewust maakt van de code waaruit onze digitale wereld is opgebouwd. Samen met kunstenaars worden programmeertalen ontdekt en toegepast, met kunstwerken als eindresultaat. Na enthousiaste feedback in de pilotfase, gaan dit jaar de lessen op scholen echt van start. Het project won op 11 oktober de Like to Share Startup Award 2017.

Leven in de digitale wereld

Ons leven (en helemaal dat van onze kinderen) speelt zich voor een steeds groter deel online af. Hoe verandert dat de manier waarop we met dingen omgaan? En hoe vergroten we de kennis en het bewustzijn over negatieve aspecten als cybercrime, fake news en datadiscriminatie? Ook op dit vlak ondersteunt SIDN fonds mooie projecten.

  • Wie is de baas van het internet? van Waag Society, Netwerk Democratie en Bits of Freedom leert kinderen over de wereld achter het internet en het belang van privacy. In 2017 worden 6 modules gratis beschikbaar gesteld.
  • Flavour ontwikkelt met Stray een demo voor een cybersecurity game voor kinderen, waarmee ze op een speelse, enthousiasmerende en effectieve manier weerbaarder worden gemaakt tegen cybercriminaliteit.
  • De Debat Kijker helpt nieuws en artikelen uit betrouwbare bronnen te vinden en selecteert hieruit de beste opiniestukken zodat leerlingen deze in de klas kunnen gebruiken.
  • Louche apparaten van Medialab SETUP laat aan de hand van verstrekkende prototypes zien wat er gebeurt als apparaten je op basis van data discrimineren. Denk aan een limonade-apparaat dat op basis van je postcode hele waterige of juist lekkere zoete limonade schenkt. Tijdens de Maker Faire in september werden ze bekroond met de Maker of Merit ribbon voor hun workshop ‘Kunnen wij dit maken?!’ dat ze als educatieprogramma verder willen uitrollen naar vmbo-onderwijs.
  • En last but not least, Otly, een e-banking app voor kinderen, waarmee kinderen zakgeld kunnen ontvangen, sparen en online aankopen kunnen doen binnen een veilige omgeving. De app helpt kinderen bij het omgaan met geld in onze in toenemende mate cashloze samenleving, waarbij er aandacht is voor educatieve elementen als beveiliging, passwords en de risico’s van online betalen.

Ook een goed idee voor een innovatief project?

SIDN fonds is altijd op zoek naar goede projecten, met een duidelijke focus op internet. Een sterker internet voor iedereen is onze missie. Een sterk internet heeft sterke gebruikers nodig. Opvallend is dat er nog weinig aanvragen binnenkomen voor het voortgezet onderwijs. Heb jij een vernieuwend idee op dit vlak? Dien dan een aanvraag in!

Meer lezen over SIDN fonds en de projecten die we steunen? Of zelf een aanvraag indienen? Ga naar www.sidnfonds.nl voor meer informatie.

Reacties 1

  1. Otly app

    Ik ben meestal aan het bloggen en ik respecteer je inhoud echt. Het artikel heeft eigenlijk mijn interesse gewekt. Ik ga een bladwijzer voor uw website maken en blijf controleren op gloednieuwe informatie.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.