#SID2019: Samen zorgen voor een beter internet

vrijdag 1 februari 2019

Samen kunnen we zorgen voor een beter internet; dat is de boodschap van Safer Internet Day 2019 op dinsdag 5 februari. Wereldwijd vinden activiteiten plaats om aandacht te vragen voor het belang van veilige en positieve online ervaringen voor iedereen. Enkele hoogtepunten en tips op een rij. 

Over Safer Internet Day

Kinderen en jongeren worden vanaf steeds jongere leeftijd omringd door een toenemende hoeveelheid digitale apparaten en nieuwe technologieën. De wereld ligt hiermee aan hun voeten, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee.

Wist je dat de helft van alle tieners in de EU op internet al eens een vervelende of lastige situatie heeft meegemaakt? Risico’s zouden echter niemand moeten ontmoedigen om online te zijn. Onder meer ouders, kinderen, tieners, leraren, opvoeders, hulpverleners, bedrijfsleven, beleidsmakers en politici maken zich ieder jaar op Safer Internet Day sterk voor het internet als plek waar iedereen in staat is om technologie verantwoordelijk, respectvol, kritisch en creatief te benutten.

#SID2019 wordt georganiseerd door het Insafe/INHOPE netwerk, met steun van de Europese Commissie. Dit jaar is het thema Together for a better internet. In Nederland wordt de campagne ondersteund vanuit het Safer Internet Centre. Daarnaast grijpen diverse partijen de kans om bijvoorbeeld activiteiten te organiseren en (les)materiaal onder de aandacht te brengen.

Activiteiten

Enkele highlights:

Onderzoek: Nederlandse ouders worden steeds beter in internetopvoeding

Ruim acht op de tien Nederlandse ouders (83%) houden online een oogje in het zeil bij hun tieners, blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland. Zes op de tien ouders (63%) kijken live met hun kinderen mee, gevolgd door het checken van hun mobiele telefoon (52%) en sociale media (50%). Ouders geven vooral aan mee te kijken omdat ze zich zorgen maken over wat hun pubers online tegenkomen. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van Safer Internet Day die vandaag plaatsvindt. Deze dag staat jaarlijks in het teken van het stimuleren van veilig en verantwoord internetgebruik door jongeren. Lees hier meer over de onderzoeksresultaten.

#Hacktalk10 over cyberboefjes

Met een nieuwe reeks Hack Talks start op 12 februari het vervolg op ‘Hack Talk 4: Next Gen Hackers’. Veel jongeren vinden hacken cool en steeds meer jongeren willen het leren. Dat is mooi, zolang ze die vaardigheden maar inzetten om het internet veiliger te maken. Helaas gaat het ook weleens mis. Deze aflevering pakt Hack Talk door. Op het podium vertellen drie veroordeelden over wat ze gedaan hebben, om zo anderen te laten leren van hun fouten. Ook wordt in gesprek gegaan met de politie, reclassering en criminologen over cybercrime. En met de Guild of Grumpy Old Hackers, want die hebben zo hun eigen oordeel over ‘cyberboefjes’. Hier vind je meer informatie en kun je je aanmelden.

Meer weten over het positief inzetten van hacktalent? Veiliginternetten.nl legt uit hoe je kinderen kunt helpen aan de ‘goede kant’ te blijven.

Cyberdemocratie

In mei worden de Europese verkiezingen weer gehouden. In het digitale tijdperk van razendsnelle computers kunnen we ons afvragen hoe de toekomst van digitale stemsystemen en de cyberdemocratie eruitziet. Op Safer Internet Day vindt in COMM Den Haag een evenement plaats waar dit uitgebreid ter sprake komt. Het evenement wordt georganiseerd door het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland. Meediscussiëren? Hier vind je meer informatie.

Aankondiging: Monitor Digitale Geletterdheid

Om iedereen gelijke kansen te geven is het nodig dat iedereen dezelfde onderwijsmogelijkheden heeft op digitaal gebied. Om te kijken waar nog verbetering mogelijk is, zet ECP | Platform voor de InformatieSamenleving samen met partners in 2019 de Monitor Digitale Geletterdheid uit, mogelijk gemaakt door het ING Nederland Fonds. De monitor geeft inzicht in scholen die achterblijven zodat daar meer aandacht naartoe kan gaan. Daarnaast is het voor scholen een mooie gelegenheid om inzicht te krijgen in waar zij staan. De onderzoeksresultaten worden verwacht in de eerste helft van het jaar.

Organiseer je ook iets op Safer Internet Day? Laat het weten via [email protected].

#SID2019 wereldwijd

  • In Oostenrijk wordt onderzoek gepubliceerd over ‘digital time stress’ onder jongeren. Ook is het er de hele maand Safer Internet Day!
  • In Spanje komt vooral de jeugd zelf aan het woord: hoe ervaren zij de digitale wereld, hoe ziet cybersecurity eruit in hun dagelijks leven?
  • In Slovenië kunnen ouders digitaal een live show volgen, waar onder meer een psycholoog en internetexpert ingaan op de grootste uitdagingen als het gaat om mediaopvoeding.
  • In Noorwegen wordt een seminar georganiseerd waar men vooral de discussie aangaat over leeftijd, sociale mediagebruik en privacy.

Benieuwd wat er in de rest van de wereld gebeurt? Kijk op saferinternetday.org. Hier vind je tevens een handig overzicht met materiaal.

Tips & inspiratie

Zelf aan de slag met online veiligheid, privacy-instellingen, online omgangsvormen, de invloed van de media of privacy? De dossiers op Mediawijsheid.nl en de jeugdwebsite HoeZoMediawijs.nl zijn een handig startpunt. Je vindt er onder meer informatie, filmpjes, links naar handige websites en materiaal, doe-opdrachten en veelgestelde vragen gesorteerd per mediawijsheidthema.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.