#SID2018: ‘Een beter internet begint bij jou!’Nieuw onderzoek: 'Cybercrime onder jongeren onderzocht'

dinsdag 6 februari 2018

Op dinsdag 6 februari 2018 is het Safer Internet Day. Op deze jaarlijkse dag wordt niet alleen in Nederland, maar wereldwijd aandacht gevraagd voor het veilig en verantwoord gebruik van en online technologieën en mobiele telefoons. Met het thema ‘Create, connect and share respect: A better internet starts with you’ worden jongeren, docenten, ouders, bedrijven en overheid opgeroepen om gezamenlijk een beter internet voor kinderen te creëren. Gedurende de hele week zijn er diverse activiteiten om aandacht te vragen voor online veiligheid en digitale vaardigheden van kinderen en jongeren. Ook is in opdracht van het Safer Internet Centre Nederland een onderzoek uitgevoerd waarin een beeld wordt gegeven van de houding en het gedrag van jongeren ten opzichte van cybercrime. Een kort overzicht van het onderzoek en de activiteiten tijdens de Safer Internet Day(s) 2018.

Onderzoek: ‘1 op de 6 Nederlandse jongeren heeft wel eens een
cyberdelict gepleegd’

Een op de zes jongeren tussen de 12 en de 17 jaar heeft wel eens onbewust of bewust een cyberdelict gepleegd, blijkt uit het onderzoek ‘Safer Internet Day 2018: Cybercrime onderzocht’ in opdracht van Safer Internet Centre Nederland. Bij jongeren van 16 en 17 jaar is dit percentage 33%. Denk hierbij aan hacken, het downloaden van films, muziek of software zonder te betalen, je online als iemand anders voordoen of het online bedreigen van mensen. Een meerderheid van de jongeren kan vervolgens over het algemeen goed inschatten of een online activiteit strafbaar is of niet. Zo is het bekend dat hacken en DDoS-aanvallen strafbaar zijn, maar ligt het bijvoorbeeld wel wat lastiger bij heling: 55% van de jongeren denk dat dit niet strafbaar is. Ook wordt er door twee derde van de jongeren gedacht dat online pesten en beledigen strafbaar is, terwijl dit (nog) niet in de wet is opgenomen.

Het onderzoek laat verder zien dat jongeren fysieke misstappen ernstiger beoordelen dan online misstappen. Denk aan het stelen van een film in een winkel tegenover het online downloaden van een film zonder te betalen. Hetzelfde geldt voor fysiek inbreken in iemands huis tegenover het inbreken in iemands computer. Wel vindt meer dan de helft van de jongeren online en fysiek pesten even erg. Wat betreft gepaste straffen voor jongeren die een cyberdelict hebben gepleegd, heeft twee derde van de jongeren het betalen van een boete hoog staan als een gepaste straf. Verder vinden jongeren iets terugdoen voor de maatschappij, geen toegang meer krijgen tot computer of mobiele telefoon en een Halt-straf een gepaste boete. Minder gepast vinden ze een gevangenisstraf, iemand inzetten als cyberexpert of een boete aan de ouders.

» Lees meer over het onderzoek

Hack Talk: Next Gen Hacker

Op 13 februari wordt de Hack Talk ‘Next Gen Hacker’ georganiseerd waarbij ethische hackers, politie en Openbaar Ministerie gaan praten over de nieuwe generatie hackers. Deze nieuwe generatie is handiger dan anderen in het uitproberen, breken en maken van informatietechnologie. Hoe kunnen jonge hackers aan de goede kant worden gehouden? En wat kan het beste worden gedaan als jonge hackers toch over de grens gaan? Meer informatie over het evenement vind je hier.

MediaMasters Club: veilig internet

In het kader van Safer Internet Day 2018 is speciaal voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs een MediaMasters Club gelanceerd rondom het thema veilig internet. Wat kun je doen om cybercrime te herkennen en te vermijden? Waar kun je terecht als je iets naars meemaakt op het internet? Leerlingen gaan samen met Jimmy en Isha van de MediaMasters Game aan de slag met MediaMissies, een doe-opdracht, een thuisopdracht en een debat rondom het thema. Meedoen is kosteloos na registratie.

Lesprogramma’s Online Veiligheid

Medewerkers van VodafoneZiggo staan tijdens de Safer Internet Day(s) op verschillende scholen in Nederland voor de klas met het gratis lesprogramma Online Masters dat in samenwerking met onder andere veiliginternetten.nl is ontwikkeld. Met Online Masters worden vier thema’s over de digitale wereld, waaronder een thema gericht op online veiligheid, behandeld.

Ook ontvangen 2700 basisscholen het gratis lespakket Bendoo Arduino Box dankzij Reshift Digital, Creative Kids Concepts (CKC) en SIDN waarmee kinderen op een interactieve manier de basisprincipes van technologie en programmeren leren.

Meer #SID2018 activiteiten

Gedurende de week worden er bovendien op diverse scholen jongerenvoorstellingen gehouden. Zo  speelt Theatergroep Playback hun interactieve voorstelling ‘Like’ over de invloed van sociale media op vriendschappen, groepsdruk en pesten.

Niet alleen in Nederland wordt tijdens de Safer Internet Day(s) stil gestaan bij het belang van online veiligheid. Wereldwijd vinden er namelijk diverse activiteiten plaats. Benieuwd naar wat andere landen organiseren? Bekijk het op de wereldkaart.

Bekijk hier een overzicht van het nieuws rondom de Safer Internet Day(s). Praat tijdens de week mee op sociale media met #SID2018 en #SaferInternetDay.

Over Safer Internet Day

De dag is een initiatief van De Europese Commissie (DG Connect, Better Internet for Kids Programma) en wordt in Nederland gecoördineerd door ECP (met Veiliginternetten.nl) dat samen met het Expertisebureau Online Kindermisbruik (met de helplijn Helpwanted.nl) en Mediawijzer.net het Nederlandse Safer Internet Centre vormt.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.