×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 5 december 2013 | 78x bekeken | Leestijd: 4 minuten

Samenvatting expertsessie: Mediamakers over social TV en jongeren

De ontwikkeling van social TV brengt nieuwe kansen en verantwoordelijkheden voor mediamakers met zich mee. Mediawijzer.net nodigde op 21 november jl. 15 experts uit verschillende professionele werelden uit om hun kennis en ervaring te delen over ‘Tv, jongeren en sociale media’. Een verslag van een geslaagde expertsessie over de verantwoordelijkheid van mediamakers.

Tv kijken wordt socialer met second- en multi screen
Televisie kijken wordt socialer. Social TV gaat over interactie, het bieden van aanvullende content en het verstevigen van de relatie met de kijker. Voor mediamakers, omroepen en adverteerders biedt dat veel nieuwe mogelijkheden. Mediamakers vullen dat steeds vaker in via speciaal ontwikkelde apps bij een tv-programma (second screen-applicaties). Uit onderzoek blijkt ook dat 1 op de 3 kijkers het leuk vindt om via een second screen aanvullende content te krijgen. Maar die kijker heeft daar natuurlijk geen speciale app voor nodig en deelt ervaringen ook via de eigen media, zoals Twitter en Facebook (multi screen). Genoeg mogelijkheden voor de kijker om tv socialer te maken.

Koppeling sociale media en tv
In Amerika is het huwelijk tussen tv en sociale media inmiddels tot stand gekomen. Twitter loopt voorop en wordt door jongeren veel gebruikt.
Mark van de Crommert van Mediasynced.com verwacht dat Twitter binnenkort bij mediamakers en omroepen in Nederland op de stoep zal staan om de gezamenlijke mogelijkheden te bespreken. Geen van de andere experts gaf echter aan al concreet benaderd te zijn. Vanuit de groep experts werd meteen aangegeven dat regelgeving van het Commissariaat voor de Media hierin ook wel eens een sta-in-de-weg zou kunnen zijn. Andere kanttekening is dat een kijker maar één paar ogen heeft, het gevaar van een overvoerde kijker ligt op de loer.

Jongeren in de hoofdrol
Jongeren gebruiken sociale media vooral als social-check-in als het om televisie gaat. Ze geven kort aan dat ze ergens naar kijken of delen de #hashtag. Jongeren lijken hierbij heel mediavaardig. Maar wat als ze zelf de hoofdrol in een tv-programma spelen? Zij krijgen dan te maken met positieve en negatieve reacties via sociale media.

Jongeren onthouden vooral de (paar) negatieve reacties en veel minder de positieve reacties. Beide boodschappen zijn sowieso nieuw voor jongeren en staan ook nog eens lijnrecht tegenover elkaar. De impact hiervan is groot. Programma’s helpen jongeren niet of nauwelijks hiermee om te gaan. Volgens een aantal experts moet en kan dat beter. De balans tussen het voorbereiden van kinderen via een mediatraining en de ambitie om een spontaan en authentiek programma te maken, is een lastige. Mediamakers geven wel aan rekening te houden met jongeren, maar hebben tegelijkertijd een voorkeur voor uitgesproken jongeren in hun programma.

Marc Adriani (Algemeen directeur BNN) over De School

Marc Adriani (Algemeen directeur BNN) over De School

De School: het echte leven vs. een zorgvuldige aanpak
Die balans hangt voortdurend boven de documentaireserie De School van BNN. Met De School wil BNN het echte leven op een middelbare school laten zien. Tegelijkertijd is de aanpak van de omroep richting leraren, ouders en leerlingen oprecht en zorgvuldig. Een mooie case.

Ieder deelnemer (leerlingen, ouders en leraren) aan De school heeft van tevoren een gesprek gehad met een psycholoog. De deelnemers hebben hiernaast (sociale) media lessen gekregen van communicatieadviseurs van BNN. Jongeren leerden over de snelheid en impact van sociale media en de kans op onaardige berichten en hoe je daar mee om kunt gaan. Ten slotte heeft iedere deelnemer een veto-mogelijkheid wat betreft zijn of haar bijdrage. Die zorgvuldige aanpak hoeft spraakmakende televisie niet uit te sluiten volgens BNN.

Is de mediamaker of de omroep verantwoordelijk?
Bij wie zit de verantwoordelijkheid richting jongeren? Hoe zit het met de verhouding tussen mediamaker en omroep? Volgens de experts is het voor mediamakers lastig om te denken in beperkingen bij het maken van een programma waarin jongeren een rol spelen. De concurrentie tussen mediamakers is te groot, net als de ambitie om spraakmakende programma’s te maken.

Volgens de experts moeten mediamakers grenzen blijven opzoeken, de verantwoordelijkheid richting jongeren ligt vooral bij de omroepen.

De aankomende tijd zullen we op Mediawijzer.net verschillende resultaten uit de expertsessie uitlichten in de vorm van een blogartikel. Het volledige verslag is in januari 2014 op deze website te vinden. Wil je per mail het volledige verslag ontvangen in januari? Stuur dan een mailtje naar Floortje Jansen via [email protected].

Reageer: denk mee met het onderzoek!
Mediawijzer.net gaat een onderzoek doen naar de wijze waarop jongeren Twitter gebruiken in combinatie met televisie. Welk televisieprogramma zie jij graag terug in ons onderzoek naar de relatie tussen Twitter en tv? Wat zou je graag onderzocht willen hebben?
Laat hieronder een reactie achter, we nemen graag jullie wensen en suggesties mee. Reacties die we ontvangen voor 11 december verwerken we waar mogelijk in ons onderzoek. De onderzoeksresultaten presenteren we begin 2014 op deze website.

» Bekijk hier een overzicht van de onderzoeken op het gebied van social TV.
» Bekijk hier twee cases over de impact van een tv-programma op jongeren.
» Lees hier meer over het onderzoek online risicogedrag van jongeren.
» Lees hier over De School, aflevering 1: eerste indruk op Twitter.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.