×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 16 oktober 2013 | 220x bekeken | Leestijd: 4 minuten

Roze in Beeld – Over de zichtbaarheid van homoseksuelen in de media

Vijftig jaar geleden waren er geen homoseksuelen op televisie te zien en kon je niet open over je geaardheid praten. Maar er is veel veranderd. Het project Roze in Beeld is ontstaan uit de Stimuleringsregeling 2012 en geeft aandacht aan de veranderende zichtbaarheid van homo’s en lesbo’s in de media. In dit interview praten we met Ad van Dam over het project Roze in Beeld en zijn (toekomst)visie.

Wat is het doel van Roze in Beeld?
“Ik ben ervan overtuigd dat Roze in Beeld een zinvol, maar ook een mooi en leuk project is dat een bijdrage levert aan de tolerantie in de samenleving ten opzichte van homoseksuelen. Dat doen wij door het inzicht te vergroten en vooroordelen bij te stellen over LHBT-ers (Lesbo’s, Homo’s, Biseksuelen en Transgenders). Roze in Beeld richt zich in eerste instantie op jongeren, omdat zij in hun identiteitsontwikkeling zoeken naar voorbeelden om zich aan te spiegelen of zich tegen te verzetten. Rolmodellen in de media spelen hierbij een belangrijke rol. Daarnaast zijn wij allemaal mediagebruikers, zowel als kijker als maker. Roze in Beeld laat zien hoe images geconstrueerd en in stand gehouden worden. Of ook juist kunnen veranderen. Dat spreekt jongeren aan. Zij willen kiezen waar ze wel of niet bij willen horen en wie ze zijn. En wat is nou fijner om jezelf te kunnen zijn?”

Roze in Beeld vraagt aandacht voor de veranderende zichtbaarheid van homo’s en lesbo’s op televisie en in films. De stereotype beeldvorming is namelijk veranderd naar een diversiteit van personen en personages.

Hoe ver is het project inmiddels?
“Het uitvoeren van een project kost altijd meer tijd dan voorzien. Tegelijkertijd is het spannend om het juiste team bij elkaar te krijgen. Tot nu toe is dat goed gelukt. Bij dit project is het belangrijk dat er een goede mix is van hetero en niet-hetero partners. Je moet direct betrokkenen hebben die uit eigen ervaring weten waar de gevoeligheden liggen, de valkuilen en ook de mogelijkheden tot verandering. Daarbij komen in dit project ook verschillende mediadeskundigheden bij elkaar; makers, kijkers, docenten, didactici. Zij zijn ook weer werkzaam in verschillende organisaties: scholen, omroepen, bedrijven of musea of als zzp’er.

UIT poster klein

De film Uitgesproken ging in première op Coming-Out dag 11 oktober 2013

De doelgroep wordt op verschillende manieren bereikt en onze partners spelen allemaal een actieve rol. We zijn sinds kort live met:

  1. Een speciale Facebookpagina met actuele informatie en als communicatieplatform van wat er nu in de media te zien is.
  2. De website www.rozeinbeeld.nl met een historisch overzicht in beeldfragmenten, lesmateriaal voor verschillende vakken en de film Uitgesproken, die in première is gegaan op Coming-Out dag 11 oktober jl.

Daarnaast staat het volgende op de planning: op 11 november zendt NTR SchoolTV voor Maatschappijleer een programma uit over de Pluriforme samenleving en tolerantie. Begin 2014 wordt de publicatie Roze in Beeld tijdens de Roze Filmdagen gepresenteerd.

Ik merk dat het onderwerp leeft en dat veel partijen een bijdrage willen leveren of Roze in Beeld willen ondersteunen. Dat zijn bijvoorbeeld: EYE Filminstituut, Nederlands Filmfonds, Beeld en Geluid, Dyzlo Film, COC, Outdoor Cinema, Roze Filmdagen, ZijaanZij, Uitgeverij Xanten, Expeszo, Alberdingk Thijm College Hilversum en Spons.”

Waar liep je tegenaan bij de ontwikkeling van Roze in Beeld?
“Ik liep tegen het feit aan dat een jaar vrij kort is. Je wilt veel en er is meer tijd voor nodig dan vooraf bedacht. Zo’n project vereist strategisch denken en handelen en blijkt zich ook in de loop van de uitvoering telkens aan te passen. Aan de actualiteit, aan nieuwe (on)mogelijkheden, partijen die willen aanhaken en partijen die minder doen dan beloofd. Het is een proces is in ontwikkeling en niet zomaar een één-op-één uitvoering van een projectplan. En dat is juist goed, maar soms ook lastig 😉 Daarnaast is het verkrijgen van fragmenten helaas niet eenvoudig. Heel jammer dat het voor het onderwijs niet makkelijker en gratis is.”

In vijf jaar kan er veel veranderen. Hoe gaat het dan met Roze in Beeld?
“Mijn toekomstvisie is dat Roze in Beeld zeker over 5 jaar nog bestaat en dat we het eerste lustrum kunnen vieren met een Roze in Beeld conferentie op het Mediapark waarbij nationale en internationale sprekers zijn uitgenodigd en presentaties geven over de LHBT-zichtbaarheid in diverse landen. Daarbij zullen in workshops docenten aan het woord komen hoe zij dit onderwerp in hun lessen integreren en leerlingen doen verslag van hun ervaringen. Kortom: Roze in Beeld is nog lang niet uit beeld!”

Mijn visie? Over vijf jaar wordt er bij Beeld en Geluid de tentoonstelling Roze in Beeld geopend die een jaar lang te zien is voor het Nederlandse publiek en onderwijs.

Mediawijzer.net heeft als taak om haar netwerkpartners te verbinden. Waar zou ons netwerk jullie bij kunnen helpen?
“Ik merkte tijdens de pitch van dit project dat veel netwerkpartners zich bij dit onderwerp betrokken voelden. Dat is mooi! Het zou een goed idee zijn om nog eens een aparte bijeenkomst te organiseren over de volgende stappen van Roze in Beeld. Met direct betrokkenen, maar ook met netwerkpartners die hier mogelijkheden zien. Dan denk ik niet alleen aan verspreiding, PR en uitbreiding, maar ook het ontwikkelen van nieuwe producten zoals workshops, training, een app, inpassing in leerplan, tv-format, etc. Ik zou graag eens met netwerkpartners hier verder over brainstormen. Ook is de betrokkenheid van het LHBT-netwerk hierbij essentieel. Verder kan de lezer de Facebookpagina Roze in Beeld liken en delen natuurlijk!”

Wil jij brainstormen met Roze in Beeld? Of wil je op een andere manier betrokken zijn? Laat hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.