×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 3 januari 2012 | 89x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Radar over social media en uw privacy

Bijna iedereen zit tegenwoordig op Twitter, Facebook en Hyves, maar zijn we wel bezorgd genoeg over wat er met onze gegevens gebeurt? In het televisieprogramma Radar werd in de uitzending van 2 januari 2012 aandacht besteed aan het online gedrag van gebruikers van sociale netwerken. In hoeverre staan gebruikers stil bij wat zijzelf of anderen over hen op het internet plaatsen?

Facebook als beursgenoteerd bedrijf
In de uitzending van Radar kwam met name Facebook aan de orde. Het sociale netwerk is regelmatig onderwerp van gesprek inzake schending van privacyrechten. Het bedrijf heeft, met zo’n 800 miljoen leden wereldwijd, toegang tot ongelooflijk veel informatie. Facebook staat op het punt om naar de beurs te gaan. Met een geschatte beurswaarde van zo’n 100 miljard dollar is al deze gebruikersinformatie ontzettend veel geld waard. In hoeverre is het daarom verstandig om informatie over uzelf te delen? Radar stelt terecht dat het delen van ons leven het kapitaal is van sociale netwerken.

Waardevolle privégegevens
Actiegroep Bits of Freedom ziet de laatste update van Facebook, Timeline, als wéér een manier van het sociale netwerk om informatie los te peuteren van haar gebruikers. Zij worden verleid om ook informatie te geven over de periode dat zij niet op Facebook zaten. Al deze informatie is geld waard, maar het is niet volledig duidelijk wat Facebook met die informatie doet in relatie tot derden. Bovendien kunnen ook partijen, zoals verzekeraars en werkgevens, meekijken op profielen en basis daarvan bepaalde beslissingen nemen.

Bescherming van informatie
Door aanpassingen in de wet heeft Facebook ervoor gezorgd dat informatie standaard op afgeschermd staat en dus niet kan worden gebruikt tenzij de gebruikers hier toestemming voor geeft. Echter, dit geldt niet voor nieuw toegevoegde applicaties. Het is daarom belangrijk om op Facebook iedere keer weer te controleren of uw gegevens zijn afgeschermd. Dit geldt uiteraard niet alleen voor Facebook, maar ook voor andere sociale media, zoals Hyves en Twitter.

Bekijk de uitzending van Radar over social media en uw privacy.

[update: de uitzending staat niet meer online]

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.