×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 24 september 2013 | 531x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Publeaks: is lekken écht 100% veilig?

Klokkenluiders zijn belangrijk voor de journalistiek. Dankzij hen worden belangrijke onderwerpen boven water  gehaald en misstanden aan de kaak gesteld. Waar tot voor kort nog enige terughoudendheid was bij klokkenluiders – het loopt immers niet altijd goed met ze af – is er nu een platform waar ze volledig anoniem de klok kunnen luiden. De site Publeaks is een initiatief van een 15-tal grote media, waaronder NOS Nieuws, Nieuwsuur, het ANP en enkele landelijke kranten en weekbladen. Wat is het doel van een website als Publeaks? En is lekken wel zo veilig als ze zeggen?

Wat is Publeaks?
Publeaks maakt het voor klokkenluiders mogelijk om anoniem en beschermd documenten te lekken naar de media. Op een afgesloten deel van de website kunnen journalisten vragen achterlaten voor de anonieme tipgever. Het is aan de tipgever om te beslissen of hij of zij hierop ingaat.

Publeaks is, naar eigen zeggen, opgericht om het controlerend vermogen van de pers te versterken, om misstanden aan de kaak stellen en om anoniem en veilig lekken naar de pers te faciliteren.

Hoe veilig is Publeaks volgens anderen?
Publeaks maakt gebruik van de software GlobaLeaks die ontwikkeld is door het Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights. Het systeem zorgt ervoor dat de afzender, locatie en andere gegevens van het versturen van documentatie niet te herleiden zijn. Maar met name over het anoniem en veilig lekken verschijnen nogal wat kritische noten op sociale media en blogs. Zo geven verschillende experts in dit artikel van Webwereld hun mening over de veiligheid van Publeaks.

Publeaks_home_RGBHoe veilig is Publeaks volgens Publeaks?
Publeaks zelf zegt op hun eigen website: “Natuurlijk is lekken niet zonder risico en wij adviseren u dringend om onze nadere uitleg daarover goed te lezen.” Publeaks wijst de klokkenluider vervolgens nadrukkelijk op de technische en sociale risico’s die de anonimiteit kunnen bedreigen. Daartegenover geeft Publeaks ook aan welke technische- en sociale maatregelen je kan nemen ter bescherming van je eigen privacy. In dit artikel leggen ze uit hoe ze hun bronnen beschermen.

Mag je eigenlijk wel lekken via Publeaks?
Hoe legaal is het klokkenluidersplatform Publeaks? Daarover schrijft Arnaud Engelfriet, internetjurist, op zijn blog: “Of klokkenluiden legaal is, is al heel lang onderwerp van juridisch debat. Hoofdregel uit de wet is namelijk dat je geen bedrijfsgeheimen (of staatsgeheimen) mag onthullen, en in dat wetsartikel staat geen uitzondering voor “tenzij het heel belangrijk is”. Maar dat belang kan tóch een uitzondering op de hoofdregel vormen, namelijk omdat het klokkenluiden dan onder de vrijheid van meningsuiting gerechtvaardigd is. En dat grondrecht kán andere wetten, ook strafrecht, opzij zetten”. Lees zijn hele blog.

Conclusie: lek mediawijs!
We raken steeds meer doordrongen van het belang van ict-geletterdheid; het verstandig gebruik maken van technologie. We leren onze kinderen om niet klakkenloos gegevens op internet te zetten of van websites over te nemen, om informatie in context te plaatsen en altijd bronnen te checken. Het actief beschermen van je elkaars privacy hoort daar ook bij. In dat opzicht is het, ondanks de juridische en technische vraagstukken, toe te juichen dat een site als Publeaks bestaat. Maar zelfs op Publeaks kun je nooit 100% beschermd worden. Neem daarom altijd maatregelen om jezelf te beschermen en lek mediawijs!

Reacties 1

  1. Micky Devente

    [update: deze website is niet meer online]

    Lees net een update: Het klokkenluidersmeldpunt Publeaks gaat uitbreiden met dertien nieuwe namen. In totaal doen er dan 28 media mee. Lees hier verder.

    Een voorbeeld van een nieuwsfeit dat via Publeaks naar de media is gelekt: “De Volkskrant maakte dankzij Publeaks bekend dat 50Plus-leider Henk Krol als hoofdredacteur van de Gay Krant jarenlang de betaling van pensioenpremies voor zijn personeel heeft ontdoken”.

    En ik zag via het Twitteraccount van @PubleaksNL dat er in Italië een soortgelijke klokkenluiders is gelanceerd: “IRPILEAKS, the first Italian platform for whistleblowers”. Lees hier verder.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.