×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 7 oktober 2013 | 31x bekeken | Leestijd: 1 minuut

ProRail waarschuwt jongeren voor (kop)telefoons in het verkeer

Op 20 september startte ProRail een campagne om jongeren te waarschuwen voor de gevaren bij een spoorwegovergang. Jongeren gaan namelijk al multitaskend door het verkeer, de fiets is een prima plek om te Whatsappen, Facebooken en twitteren. Denken ze. ProRail denkt daar anders over. Waar het aantal dodelijke ongevallen onder jongeren in 2010, 2011 en 2012 nog nul of één per jaar was, is dat aantal in 2013 al opgelopen tot 4 jongeren. Een zorgelijke ontwikkeling.

Met (kop)telefoon 40% meer kans op ongeval
Onoplettendheid, haast en gebruik van (kop) telefoons zijn vaak de oorzaak van deze fatale ongevallen. Cijfers van de Stg. Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) laten zien dat 75% van de jongeren gebruik maakt van een telefoon of mp3-speler in het verkeer. Met een (kop)telefoon op heb je echter 40% meer kans op ongeval. Zo overleed eerder dit jaar een jongen van 18 jaar op een overweg. Hij had een koptelefoon op en hoorde de trein niet aankomen.

Laat je niet afleiden
Met de campagne ‘Laat je niet misleiden‘ vragen ze aandacht voor de veiligheid rondom het spoor. ProRail: “Jongeren schatten een situatie niet altijd goed in. Zo gaat een aanstormende trein vaak sneller dan je denkt. Komt er tóch nog een trein van de andere kant aan. Jongeren nemen ook extra risico bij het oversteken van een spoorwegovergang, en negeren bellen en bomen. Vaak met fatale gevolgen. Kortom: laat je niet misleiden, is de boodschap van deze campagne. Niet door de trein, niet door je smartphone en niet door jezelf!”

Om die boodschap kracht bij te zetten, zijn een aantal media ingezet. Zo laat Dennis Storm, bekend van de jongerenprogramma’s Proefkonijnen en Try before you die, jongeren een experiment aangaan waarin ze kunnen testen of ze snel zijn afgeleid.

Bij de campagne horen ook een radiospot en een filmpje op YouTube. Ook is er een lespakket beschikbaar via de website Pazzup, een game, een quiz en een spectaculaire graphic novel die laat zien wat er gebeurt als je de verkeerde keuzes maakt op het spoor.

Tot slot heeft ProRail ook ingezet op niet-digitale communicatie: tijdens de campagne wordt er vaker gecontroleerd bij overwegen waar veel scholieren langsrijden. Zij worden daar letterlijk gevraagd even ‘stil te staan bij de spoorwegovergang’.

Wat vinden jullie van de campagne?

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.