×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 21 september 2012 | 161x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Project X Haren benadrukt belang mediawijsheid

Project X Haren, dat flink wat media-aandacht krijgt, benadrukt het belang van mediawijsheid van jongeren. Project X Haren, een feest dat begon als een klein verjaardagsfeest voor een paar 16-jarige meisjes, maar dreigt uit te monden in een event met duizenden feestende jongeren.

Facebook niet afgeschermd
“hahah dus #projectXHaaren vrijdag? Kan ik bij iemand crashen daar? “. “Wie gaan er zo mee in de trein? Met z’n allen op weg naar een mooi feest in #projectXHaren”.

Bovenstaande zijn slecht twee van de vele tweets die vandaag onder de hashtags #projectXHaaren en #projectXHaren te lezen zijn op Twitter. Project X Haren, een feest dat begon als een verjaardagsfeestje voor een paar 16 jarige meisjes maar uitmondde in wereldnieuws. De 15-jarige Merthe uit het Groningse Haren wilde voor haar verjaardag op vrijdag 21 september 2012 een “sweet sixteen” feestje geven. Voor dit feestje maakte ze een evenementenpagina aan op profielenwebsite Facebook waar zij haar vrienden en vriendinnen voor uitnodigde. Maar wat Merthe niet begreep is dat iedereen meek kan kijken als je zo’n evenement op Facebook niet afschermt.

Alle gebruikers van de website kunnen details over het evenement bekijken en zichtzelf en hun vrienden kunnen hiervoor uitnodigen. Het gevolg was dat niet alleen duizenden mensen haar persoonlijke gegevens zoals haar adres hebben bekeken, maar ook aangaven vandaag naar haar feest te komen. Dat dit zou gebeuren hadden zowel Merthe als haar ouders niet voorzien, maar is wel een eyeopener voor het belang van mediawijsheid educatie onder jongeren.

Privacy-instellingen
Merthe wist waarschijnlijk niet hoe de privacy-instellingen van Facebook werkten. Hierdoor wist ze niet dat ze het evenement kon afschermen. Het gevolg is dat niet alleen haar Facebook-vrienden de pagina konden bekijken, maar ook onbekenden. Daarnaast is hieruit gebleken hoe belangrijk het is dat jongeren begrijpen dat het verstrekken van persoonlijke informatie – bijvoorbeeld adresgegevens – vervelende situaties tot gevolg kan hebben. Als Merthe deze informatie bijvoorbeeld niet had gegeven wisten al die duizenden mensen in ieder geval niet waar zij woont en waar het feestje zou zijn.

Bewustwording
Het is belangrijk dat jongeren en hun ouders bewust(er) worden van de informatie die zij prijs geven op het internet. In het bijzonder op profielenwebsites, zoals Hyves en Facebook waar zij zich in een besloten gemeenschap wanen. Persoonlijke informatie kan in vele handen vallen en wellicht ook in de verkeerde handen, een gegeven dat meer aandacht van deze jongeren verlangt.

Meer informatie over online veiligheid

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.