×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 14 december 2009 | 6x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Project in the Picture: Cyberouders

De afgelopen maand kregen schoolbesturen van het basisonderwijs de kans een ouderavond cadeau te doen aan de ouderraden van hun scholen. Op deze ouderavonden, die in het voorjaar van 2010 worden gehouden, staat het onderwerp internetveiligheid centraal.Met deze aanbieding streeft de Vereniging Openbaar Onderwijs ernaar schoolbesturen te betrekken bij haar project Cyberouders. Uiteindelijk doel is om via deze ouderavonden meer cyberouders te werven.

Verkeersouder
Een cyberouder is een ambassadeur voor meer aandacht voor internetveiligheid op school en thuis. Hij of zij signaleert of er problemen of ‘gevaarlijke’ digitale situaties zijn. Uiteraard kan een cyberouder dat niet in eentje, maar doet hij dat in nauw contact met de schoolleiding en schoolbestuur. Ancella Evers van de Vereniging Openbaar Onderwijs, initiatiefnemer van het project Cyberouders: ‘De cyberouder is te vergelijken met de verkeersouder. Er zijn scholen die de hele organisatie rond het behalen van het veilig verkeersdiploma bij de leerkracht neerleggen en er zijn scholen die dat overdragen aan ouders. Vandaar dat we de ouderavonden onder de aandacht brengen van schoolbesturen. Zij zijn immers eindverantwoordelijk voor wat op een school gebeurt en bepalen hoe groot de rol van de cyberouder op een school is of wordt.’

Ouderavonden
De ouderavonden vinden in het voorjaar van 2010 plaats. Evers: ‘De avond richt zich in eerste instantie op ouders en gaat over veiligheid en de rol die ouders en de school hier bij kunnen spelen. Er wordt gekeken wat kinderen allemaal tegenkomen op het internet. Wat zijn de ervaringen van de ouders? Wat maken kinderen online mee? Sugarbabes, Hyves, Habbohotel, loverboys? Moeten we ons zorgen maken? Profielen afschermen of juist niet? Filters plaatsen? Of biedt dat slechts een schijnwerkelijkheid? Maar er kan ook een speciaal thema uitgelicht worden, bijvoorbeeld digitaal pesten.’

Cyberkoffer
De cyberouders worden ondersteund vanuit het landelijk netwerk Cyberouders met tips en adviezen. Begin februari komt er voor hen een nieuwe website en de zogenaamde ‘cyberkoffer’ met daarin een handboek en informatie over producten en diensten met betrekking tot internetveiligheid en nieuwe media.
Cyberouders wil als vervolgstap de organisaties bundelen die zich binnen het netwerk van mediawijsheid bewegen op het terrein van internetveiligheid op school en thuis. Samen met onder meer de Schoolbegeleidingsdienst MHR, Kennisnet ICT op School, Technika 10, Ouders Online, Mama’s Online en Meldpunt kinderporno wil Cyberouders onderzoeken hoe men de krachten kan bundelen. Ook zal worden onderzocht wat de vraag is en wat nog gemist wordt. Het Uiteindelijke doel is de cyberouders zo goed mogelijk te bedienen met diensten en producten op het gebied van internetveiligheid en hen die op een voordelige manier aan te bieden. Tegelijkertijd beoogt Cyberouders hiermee een vaste afzetmarkt te creëren en een katalysator te vormen voor nieuwe productontwikkeling.

Cyberouders is een van de 11 projecten die in 2009 zijn gefinancierd door Mediawijzer.net.

» Project: Cyberouders

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.