×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 18 juli 2011 | 8x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Probiblio rondt onderzoek Mediawijsheid af

ProBiblio startte begin 2011 onder mediacoaches en media-domeinspecialisten het onderzoek ‘Mediawijsheid: nu en in de toekomst’. Er is onderzoek gedaan naar mediawijsheid en de stand van zaken in bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Tevens is gevraagd naar de visie voor de komende jaren, scholing van personeel en kennisdeling onderling. Het rapport van het onderzoek is online terug te lezen.

Onderzoeksresultaten
Onlangs is het onderzoek afgerond en een rapport opgesteld. Hieronder worden enkele onderzoeksresultaten uitgelicht:

  • Er wordt veel gedaan op het gebied van mediawijsheid, maar er is nog weinig vastgelegd of geformaliseerd in jaarwerkplannen.
  • Wat betreft de bibliotheken ligt de focus de komende jaren vooral op het opdoen van kennis en vaardigheden van zowel eigen personeel als klanten.
  • Deskundigheidsbevordering van personeel moet gericht zijn op hardware, nieuwe technieken en visievorming: wat is de rol van de bibliotheek bij mediawijsheid?
  • Er is behoefte aan scholing in didactische vaardigheden en coachingsvaardigheden.
  • Bij kennisdelen is er behoefte aan praktische informatie: hoe pakken andere bibliotheken het aan?

Toekomst
Op basis van de onderzoeksresultaten zal ProBiblio komende jaren de ingezette weg voortzetten en waar nodig verdieping aanbrengen. Er zullen meer kant en klare oplossingen en ondersteuning worden geboden. Naast het bieden van praktische kennis en vaardigheden zal in de leergang Mediawijsheid, die momenteel wordt opgezet, ook aandacht komen voor visievorming: hoe formuleert u een toekomstvisie op mediawijsheid en hoe vertaalt u deze naar de dagelijkse praktijk?

Download het rapport ‘Mediawijsheid: nu en in de toekomst’ (pdf)

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.