×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 17 januari 2011 | 200x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Postbus 51-spotjes gedigitaliseerd voor het onderwijs

‘Een beter milieu begint bij jezelf’ en ‘Drank maakt meer kapot dan je lief is’ zijn twee slogans uit de kleurrijke geschiedenis van Postbus 51. Ruim 1700 Postbus 51-spotjes werden het afgelopen jaar door Beeld en Geluid gedigitaliseerd in het kader van het project Beelden voor de Toekomst. Beelden voor de Toekomst digitaliseert de audiovisuele geschiedenis van Nederland om deze te redden, te bewaren en toegankelijk te maken voor publiek, onderwijs en creatieve industrie.

Materiaal voor primair en voortgezet onderwijs
Met het Postbus 51-materiaal, dat werd uitgezonden tussen 1969 en 2007, is lesmateriaal ontwikkeld voor het primair en voortgezet onderwijs. Hiervoor is gebruik gemaakt van ED*IT, het onderwijsplatform van Beelden voor de Toekomst. Het onderwijsmateriaal is speciaal voor het digitale schoolbord ontwikkeld en sluit aan bij de kerndoelen van het onderwijs.

Collectie als tijdsbeeld
Het beeldmateriaal werd door de RVD aan Beeld en Geluid geschonken. De collectie geeft een tijdsbeeld van de voorlichtingscampagnes door de jaren heen. Het laat zien hoe Nederland op sommige punten heel snel is veranderd, maar op andere punten opvallend gelijk is gebleven. Er zijn spotjes te zien over de sociale wetgeving, energiebesparing, veiligheid en ook de bekende spotjes voor de aidscampagne en die met Van Kooten en De Bie over de postgiro zijn gedigitaliseerd.

Aanmelden voor lancering
De officiële lancering van het lesmateriaal vindt plaats op dinsdag 25 januari tussen 15.30 en 16.15 uur tijdens de onderwijsvakbeurs NOT in de Jaarbeurs in Utrecht. De NOT is dé vakbeurs voor het onderwijs, die één keer in de twee jaar wordt georganiseerd. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld u tijdig aan via Beeld en Geluid.

Programma

  • 15.30 uur: Introductie Sipke Jan Bousema (presentator bij de AVRO)
  • 15.40 uur: Het Postbus 51-lespakket in de praktijk (korte film)
  • 15.45 uur: Kort interview met docent en leerling over hun ervaring met het lespakket
  • 16.00 uur: Afsluitende quiz aan de hand van gedigitaliseerde Postbus 51-spotjes

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.