×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 4 maart 2010 | 1x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Positief over media

Zet ‘de jongere’ zijn computer aan voor het laatste nieuws, kijkt hij op zijn mobieltje of is de tv nog steeds nieuwsbron nummer 1? Dat laatste, blijkt uit een onderzoek van Nico Drok en Fifi Schwarz. Dat onderzoek wordt vandaag gepresenteerd tijdens de Dag van de Media in Hilversum. Jongeren (15 tot 29) zijn positief over de Nederlandse media. Ze volgen het nieuws voornamelijk via televisie, radio en de gratis krant (in die volgorde). De gedachte dat jongeren vooral online nieuws halen is dus “een mythe” zo schrijven de onderzoekers.

Amusement
De interesse voor nieuws groeit naarmate jongeren ouder worden. Pubers van 15 tot 19 jaar oud vinden vooral amusement boeiend, terwijl oudere jongeren van 25 tot 29 jaar hard nieuws interessant vinden. Toch zijn alle jongeren overwegend positief over nieuws. Tachtig procent is het niet eens met de stelling dat nieuws saai is. Dertig procent zegt dat veel van het nieuws niet relevant is voor hen. Een kwart vindt dat nieuws meer over oplossingen en minder over problemen zou moeten gaan.
Op het internet is videosharing (bijvoorbeeld YouTube) het populairst. Daarna volgen sociale netwerken en muziek downloaden. Papieren kranten worden door drie van de vijf jongeren regelmatig gebruikt. Eenderde van de jongeren leest elke dag een krant.

De onderzoekers omschrijven de wijze waarop jongeren nieuws consumeren als ‘grazen’: ze halen de hele dag door kleine beetjes nieuws van allerlei plekken. Tachtig procent keert daarbij regelmatig terug naar bepaalde bronnen.

Drok en Schwarz doen ook aanbevelingen in het onderzoek. Ze zeggen bijvoorbeeld dat media meer contact moeten zoeken met jongeren. Vraag hen vaker naar onderwerpen, invalshoeken, informatie, opinie of feedback, zo adviseren de onderzoekers.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.