×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 15 juli 2011 | 86x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Popelier prikkelt met fototentoonstelling Showroom Girls

Twee jonge meiden die onschuldig foto’s en video’s van zichzelf maken via de webcam in een winkel. Fotograaf Willem Popelier vond het beeldmateriaal op een openbare computer. Het was het begin van een langdurig project waarin Popelier de rol van de fotografie op het internet en social media onderzoekt. Het resultaat is tentoonstelling Showroom Girls, een intiem portret van één van de meisjes, in de vorm van foto’s en teksten die Popelier online vond. De tentoonstelling is van 1 juli tot en met 31 augustus 2011 te zien in Foam, Amsterdam.

Webcam
Tijdens het maken van een ander project, ‘Showroom’, ging Popelier op zoek naar de showroom modellen van computers waar bezoekers op webcams foto’s van zichzelf maken. Hij kwam tot de ontdekking dat het vaak gebeurt dat mensen foto’s maken en die op de computer in de winkel achterlaten. Popelier is deze foto’s gaan verzamelen. Beelden van anonieme mensen die zichzelf (soms obsessief) op een openbare plek fotograferen.

Legaal verkregen beeldmateriaal
Op één computer vond Popelier bijna 100 foto’s gemaakt door twee meisjes. Na nader onderzoek kwam hij erachter dat de meisjes rond de 200 foto’s hadden gemaakt in een klein uur tijd. Een groot deel van deze opnames waren verwijderd, maar de meisjes hadden een deel bewust laten staan. Eén van de meisjes droeg een kettinkje met daarop haar naam. Popelier ging vervolgens op internet zoeken en vond beide de meisjes op diverse websites zoals Hyves, Facebook en Twitter terug. Popelier kreeg via het internet toegang tot de tweets van een van de meisjes, maar kon ook haar huisadres achterhalen en zelfs een schoolrapport. En alles legaal, zonder in te breken in geheime of verboden gegevens. Van al dit gevonden materiaal stelde hij de tentoonstelling Showroom Girls samen.

Ethisch verantwoord?
De tentoonstelling in Foam stelt dit actuele thema aan de kaak: wat laat een internetgebruiker van zichzelf zien aan de wereld, is dat wel of niet goed? In hoeverre mag een kunstenaar die informatie weer gebruiken, en waar liggen de ethische/juridische grenzen? Het debat wordt onderdeel van de tentoonstelling. Stine Jensen (filosoof) schrijft een column in het Foam 3h cahier. Voorafgaande aan de tentoonstelling is een blog te volgen waarin de fotograaf en de curator van Foam over de dilemma’s schrijven die ze tegen komen bij de voorbereidingen van dit project.

Meer informatie over Foam Amsterdam

Naar de website van Willem Popelier

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.