×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 27 juni 2012 | 31x bekeken | Leestijd: 2 minuten

“Pak Week van de Mediawijsheid schoolbreed aan”

De inschrijving van MediaMasters 2012 is geopend. Pieter van Rooij (28) blikt terug op MediaMasters 2011 en de Week van de Mediawijsheid. Hij is bovenschools ict-coördinator van de Stichting St. Josephscholen uit Nijmegen. Van Rooij greep de Week van de Mediawijsheid aan om leerkrachten van groep 3 tot en met 8 te enthousiasmeren en een projectweek te verzorgen in hun klassen.

Week van de Mediawijsheid voor alle klassen
“Ik heb de Week van de Mediawijsheid heel bewust gekozen om er een wat breder project van te maken. We hebben een Dropbox-map samengesteld voor alle klassen. Vervolgens kon iedere school zijn eigen invulling geven aan de Week van de Mediawijsheid. Een aantal scholen heeft er ook een ouderavond of teamscholing aan gekoppeld.”

Verschillende soorten lesmateriaal
“We hebben geprobeerd de deelname aan de Week van de Mediawijsheid zo laagdrempelig mogelijk te maken voor de leerkrachten. Dit deden we bijvoorbeeld door een selectie te maken uit grotere lespakketten die te omvangrijk waren voor één week.

MediaMasters voor groep 7
“Tijdens de Week van de Mediawijsheid staat het mediaspel MediaMasters centraal. In 2011 was MediaMasters specifiek gericht op groep 7. Het spel is binnen de deelnemende scholen heel enthousiast ontvangen. Over de inhoud was iedereen onverdeeld positief. Een belangrijk punt is wel de techniek. Die mag niet haperen. Zeker als leerlingen in een heel spannend moment zitten.”

Lesmateriaal voor overige klassen
“Voor de andere klassen heb ik een andere invulling moeten geven aan de Week van de Mediawijsheid, omdat MediaMasters voor groep 7 was bedoeld. Voor groep 3 en 4 is weinig materiaal beschikbaar, dus daar heb ik zelf een werkboekje voor ontwikkeld. Opdrachten gaan bijvoorbeeld over het herkennen van de betekenis van smiley’s, het vraagstuk wat je wel en niet op Internet zet, wat de juf en je ouders op de computer doen en wat e-mailen en chatten is. Voor groep 5 en 6 hebben we Reklame Rakkers ingezet. De leerlingen van groep 8 hebben we het lespakket van Hyves laten maken en filmpjes van KlasseTV laten bekijken.“

Creatieve kant van mediawijsheid
“Naast de educatieve kant hebben we ook de creatieve kant van mediawijsheid benadrukt. Dit hield in dat we leerkrachten hebben gewezen op allerlei web 2.0-toepassingen waarmee de leerlingen actief aan de slag konden. Bijvoorbeeld Glogster. Inspiratie hiervoor heb ik gehaald uit de workshopgids van Vives. Tot slot hebben we de leerkrachten ook tips meegegeven voor thuistoepassingen, zoals Mediawijsland van Kennisnet of een typecursus.”

Mediawijsheid op school
“MediaMasters en de Week van de Mediawijsheid zijn een goed middel om het mediawijsheid onder de aandacht te brengen. Je merkt ook dat het thema steeds meer leeft binnen de St. Josephscholen. Ik verwacht dat er dit jaar zeker nog meer klassen zullen meedoen.”

Over MediaMasters 2012 en de Week van de Mediawijsheid
MediaMasters 2012 wordt gespeeld in de Week van de Mediawijsheid van 23 tot en met 30 november 2012. Tijdens deze derde editie benadrukt Mediawijzer.net het belang van mediawijsheid. Het thema van dit jaar is ‘De invloed van media op stijl van leven’. Welke invloed hebben media op je relatie en identiteit? Wat doen ze met je gezondheid? Hoe beïnvloeden kinderen elkaar en welke rol spelen opvoeders daarbij?

Schrijf jouw klas in voor MediaMasters

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.