×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 16 november 2010 | 4x bekeken

Pak cybercrime samen aan

Publieke en private partijen moeten samenwerken in de strijd tegen cybercriminaliteit. Dat staat in het Nationaal Trendrapport Cybercrime dat maandag voor het eerst is verschenen. Het rapport is samengesteld in opdracht van verschillende ministeries. Voor het kabinet is de aanpak van cybercriminelen een prioriteit.

Uit het rapport blijkt dat men onvoldoende bewust is van de risico’s van internet. Bovendien zijn mensen een zwakke schakel bij de beveiliging van informatie, ze gebruiken bijvoorbeeld besmette usb-sticks en plaatsen veel persoonlijke gegevens op sociale netwerksites.

Slachtoffers
Cybercriminelen zijn steeds beter in staat om creditcardnummers en andere persoons- of bedrijfsgegevens te achterhalen. Die kunnen vervolgens worden verkocht of gebruikt om bankrekeningen te plunderen. De pakkans is laag en de criminelen kunnen in korte tijd veel geld verdienen, staat in het rapport.

Over het aantal Nederlandse slachtoffers van cybercriminaliteit is weinig bekend. Op basis van de metingen die zijn gedaan, zijn geen uitspraken over de omvang mogelijk. Wel is bekend dat veel slachtoffers van cybercriminaliteit geen aangifte doen.

Ook signaleert Govcert, de ICT-waarschuwingsinstantie van de centrale overheid, een dreigend probleem met mobiele telefoons. Mobiele apparatuur zou gevoeliger zijn voor misbruik na besmetting.

Download het Nationaal Trendrapport Cybercrime

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.