×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 13 december 2013 | 377x bekeken | Leestijd: 4 minuten

Overzicht onderzoeken Social TV

Mediawijzer.net organiseerde vorige maand een expertsessie over jongeren, tv en sociale media. Voorafgaand aan die sessie maakten wij een inventarisatie van onderzoeken op het gebied van mediagebruik door jongeren (10-18) en de relatie tussen sociale media en tv. In dit artikel vind je een overzicht van die onderzoeken en een aantal conclusies.

De hoeveelheid onderzoeken en cijfers over sociale media is overweldigend, maar de aanpak van deze onderzoeken is dat meestal ook. De verschillen in tijd, locatie, doelgroepen en achtergrond van de onderzoekers maken harde conclusies lastig. Maar door verschillende onderzoeken te combineren ontstaat wel een beeld van de wijze waarop Nederlandse jongeren televisie met andere media (social TV) combineren.

Multi screen onderzoek Google
In 2012 deed Google een studie naar het gebruik van verschillende schermen op hetzelfde moment. Belangrijke conclusie is dat het tv-scherm niet langer onze onverdeelde aandacht heeft. Uit het onderzoek kwam naar voren dat als wij televisie kijken, in 77% van de gevallen ook een ander (digitaal) scherm gebruiken.

Toegevoegde waarde second screen
Het gebruik van second screens draagt volgens MarketResponse bij aan de binding met tv-programma’s. Het marktonderzoeksbureau concludeerde in augustus 2013 dat het een derde van de Nederlanders aanspreekt om via een second screen aanvullende informatie te krijgen over een televisieprogramma. Vooral hoger opgeleiden zijn enthousiast.

Van de mensen die een second screen gebruiken, geeft 40% aan dat het de binding met het tv-programma verhoogt.

Gebruik sociale media en tv (multi screen)
Met een second screen wordt in de meeste gevallen een applicatie bedoeld die ontwikkeld is in combinatie met het tv-programma. Met multi screens wordt vooral het gebruik van algemene, sociale media, bedoeld waarmee mensen hun ervaringen delen tijdens het kijken van een tv-programma.

Voor Amerikaanse jongeren is Twitter veruit (72%) de populairste manier om te communiceren tijdens tv-uitzendingen. Facebook is met 56% het tweede communicatiemiddel. 62% van de tv-kijkende jongeren gebruikt een combinatie van tv, Twitter en Facebook.

Iets dichter bij huis deed Twitter UK begin 2013 een onderzoek naar de relatie tussen Twitter en tv in de UK.

Hoewel het gebruik van media in de UK anders is dan in Nederland, zijn er toch een aantal aardige conclusies:

  • 60% van de actieve twitteraars gebruikt Twitter tijdens het kijken naar tv;
  • 90% van de publieke, online discussies over tv gaat via Twitter;
  • 40% van het piekverkeer op Twitter gaat over tv;
  • Het Twittergedrag verschilt per programma. Bij drama programma’s wordt getwitterd aan het begin en einde van de show. Bij actualiteitsprogramma’s wordt er ook na afloop langer getwitterd;
  • Jongeren (15-24) gebruiken het vaakst (28%) een desktop als ze twitteren tijdens het tv kijken.

Verschillende cijfers in UK en US, maar de resultaten geven hetzelfde beeld: Twitter is het belangrijkste kanaal voor social tv.

Gebruik sociale media door Nederlandse jongeren
Uit het onderzoek Gebruik en gebruikers van sociale media (pdf) van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nederland koploper in Europa is wat betreft het gebruik van sociale media. Onder de 12- tot 18-jarige internetters bedraagt het aandeel sociale-mediagebruikers 93%, onder de 18- tot 25-jarigen is dit zelfs 98%.

Het Nederlandse PeerReach maakte een analyse van het gebruik van Twitter in Nederland. Nederland telt inmiddels 5 miljoen Twitteraccounts, waarvan iets meer dan een miljoen maandelijks twittert. Werd Twitter een paar jaar geleden nog een speeltje voor dertigers en veertigers genoemd, inmiddels wordt het medium vooral door jongeren omarmd. De leeftijd van de niet-zakelijke twitteraar is gemiddeld 24,5 jaar. Van de tieners twittert 25% actief, waarbij meisjes weer meer tweets plaatsen dan jongens.

Twitter is dus populair bij jongeren, maar tegelijkertijd groeit het gebruik van chat-achtige apps explosief. Een app als Snapchat is inmiddels enorm populair bij jongeren. Een belangrijke reden is ongetwijfeld dat verstuurde video’s, foto’s en bijbehorende teksten automatisch verdwijnen nadat deze zijn bekeken. Fijn voor jongeren, maar lastig voor onderzoekers.

Jongeren (10-18) en social tv in Nederland
De trend van social TV is wereldwijd zichtbaar, waarbij Twitter het belangrijkste communicatiekanaal is. Nederland is voorloper op het gebruik van sociale media en bijna alle jongeren maken er gebruiken van. Zo is Twitter is door jongeren een veelgebruikt medium. Mediawijzer.net zal de komende weken een eigen onderzoek doen naar de relatie tussen tv en Twitter.

De aankomende tijd lichten we op Mediawijzer.net verschillende resultaten uit de expertsessie uit in de vorm van een blogartikel. In de volgende artikelen zullen we ingaan op een aantal cases en het online risico gedrag van jongeren. De artikelen, het Twitter-onderzoek en de conclusies uit de expertsessie worden gecombineerd tot een whitepaper. De whitepaper is in januari 2014 op deze website te vinden. Wil je per mail het volledige verslag ontvangen in januari? Stuur dan een mailtje naar Floortje Jansen via [email protected].

» Lees hier de samenvatting van de expertessie: Mediamakers over social tv en jongeren.
» Bekijk hier twee cases over de impact van een tv-programma op jongeren.
» Lees hier meer over het onderzoek online risicogedrag van jongeren.
» Lees hier over De School, aflevering 1: eerste indruk op Twitter.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.