×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 27 mei 2011 | 59x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Ouders willen met kinderen meer over mediagebruik praten

Ouders geven aan uitgebreid met kinderen te praten over media en inzicht te hebben in het mediagedrag van het kind. Kinderen zelf praten slechts soms met hun ouders over media. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder kinderen tussen de 8 en 12 jaar en ouders met kinderen in die leeftijdscategorie. Het onderzoek is gisteren gepresenteerd op de Mediawijsheidmarkt 2011 dat in het teken staat van mediaopvoeding.

Onderzoeksresultaten
Ouders praten met kinderen vooral over: televisie nieuws, internet websites, internet spelletjes, televisie entertainment en mobieltjes. Kinderen praten met ouders vooral over: internetspelletjes, televisie, games, Hyves/Facebook en internet websites. Het percentage voor sociale media en websites is beduidend lager dan de eerste drie. Dit betekent dat er nog veel verbeterd kan worden rondom het gesprek tussen ouders en kinderen over mediagebruik. Ouders ervaren dat ze voldoende over media praten, maar dit gaat vooral over media die zij zelf goed kennen. Kinderen ervaren het gesprek met ouders niet in die mate en geven ook andere onderwerpen aan. Daarnaast zijn kinderen zelf bewust van hun privacy op internet. Ze vinden dat niet alles zomaar gezegd mag worden op internet. Opvallend is dat vooral midden- en hoogopgeleide ouders in de gaten houden met welke media hun kind in aanraking komt. Het onderzoek zal vanaf 30 mei 2011 beschikbaar zijn.

Week van de Mediawijsheid
Tijdens de Mediawijsheidmarkt is de campagne 2011 van Mediawijzer.net gelanceerd om structurele aandacht voor mediawijsheid in het onderwijs te bevorderen en de dialoog tussen ouders en kinderen te stimuleren. Deze bevat de plannen voor de Week van de Mediawijsheid (21-27 november), dit jaar gericht op jonge kinderen (10-14 jaar) en hun opvoeders.

Lancering diverse initiatieven Mediawijsheid
Op de Mediawijsheidmarkt is Mediawijsheid Pro gelanceerd. Dit is een verdiepend handboek waarin alles staat wat elke Nederlander moet weten om anno 2011 mediawijs door het leven te gaan. Mediawijsheid Pro is een ‘2.0 style’ initiatief: betrokkenen denken, praten en schrijven mee. Daarnaast presenteerde Kennisnet Online Workshop Mediawijsheid voor docenten in het primair onderwijs en introduceerde de Thorbecke Scholengemeenschap het curriculum Mediawijsheid in WikiWijs zodat het online beschikbaar is voor het onderwijs.

Mediawijsheid
Media zijn overal en hun maatschappelijke impact wordt groter. Om maatschappelijk mee te kunnen doen en niet buitengesloten te worden, is het belangrijk om media te kunnen vinden, begrijpen en maken. Hoe eerder mensen leren mediawijs te zijn, des te beter. Daarom is het belangrijk om bij de jeugd te beginnen. Zij pakken nieuwe media-ontwikkelingen snel op. Ouders en scholen kunnen een cruciale rol spelen om de jeugd bewust te maken hoe media werken en wat de impact kan zijn.

Download de onderzoeksresultaten van PanelWizard

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.