×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 11 februari 2011 | 12x bekeken | Leestijd: 1 minuut

OUDERS & COO lanceert media-organisatie voor Nederlandse ouders

OUDERS & COO heeft MEDIA & COO gelanceerd. Op www.mediaencoo.nl vinden ouders een overzicht waarmee zij elke week kunnen zien welke films op tv komen en of de Nederlandse leeftijdsclassificatie afwijkt van de landen om ons heen en er een risico is dat de film te laag is geclassificeerd.

Kijkwijzer
OUDERS & COO had in 2004 en 2006 kritiek op de toepassing van de Kijkwijzer. Producenten en omroepmaatschappijen gingen te soepel om met het classificatie-instrument en daardoor werden jonge kijkers te vaak geconfronteerd met veel geweld in films en expliciete seksscènes. De politiek stelde scherpere eisen aan het beleid waarna aanvankelijk de Kijkwijzer stringenter werd toegepast. OUDERS & COO constateert echter dat in de loop der jaren weer een verkeerde toepassing van de Kijkwijzer in de classificatie is geslopen. Directeur Werner van Katwijk: “Het systeem van de Kijkwijzer als checklist is goed, maar de codeurs gaan er te soepel mee om en er is een gebrek aan toezicht hierop. Daarmee krijgen ouders in Nederland niet altijd betrouwbare informatie.” OUDERS & COO start nu met een informatiesite onder de naam MEDIA & COO.

MEDIA & COO
MEDIA & COO classificeert niet zelf, maar vergelijkt de Nederlandse Kijkwijzer-classificatie met zeven andere classificaties in zes verschillende westerse landen: de Verenigde Staten, Denemarken, Ierland, Duitsland, Oostenrijk en Engeland, aangevuld met de keuring door Common Sense Media. Wanneer de gemiddelde leeftijdsclassificatie met minimaal twee jaar naar boven afwijkt van de Nederlandse Kijkwijzer-classificatie krijgt de film een rood alert. Ouders weten dan dat er een risico is dat de film te laag is geclassificeerd. Van Katwijk: “MEDIA & COO onderzoekt de leeftijdsclassificaties al enige tijd achter de schermen. Daaruit blijkt dat er een flinke afwijking in classificaties is. Ten opzichte van de zeven andere classificaties is de Kijkwijzer-leeftijdsindicatie veel te soepel. Zo zouden er in januari al ruim 100 alerts zijn gegeven.”

Met MEDIA & COO wil OUDERS & COO bijdragen aan een betere bescherming van kinderen. Onder meer door ouders te voorzien van objectieve informatie en meer kennis. MEDIA & COO moet uitgroeien tot dé media-organisatie voor ouders. OUDERS & COO hoopt dat de politiek inmiddels ook de noodzaak van zo’n organisatie inziet en een basisfinanciering beschikbaar zal stellen, bijvoorbeeld uit reclamegelden.


Noot van de redactie: MEDIA & COO is niet meer beschikbaar.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.