×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 2 januari 2012 | 139x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Ouderparticipatie en social media: praktijkcase

Veel basisscholen willen ouders meer betrekken bij het onderwijs, maar worstelen daarbij met allerlei aspecten. Daarom zijn Kennisnet en VBS het project ‘Ouderparticipatie en Social Media’ gestart. Basisscholen bekijken in dit project welke communicatievormen zij kunnen inzetten om ouders meer te betrekken bij de school en het leren van hun kind. Basisschool De Kleine Kapitein uit Berkel en Rodenrijs deed mee aan dit project en deelt haar ervaringen met ouderparticipatie en social media op Innovatie.kennisnet.nl.

Onderwijs op maat
De Kleine Kapitein in Berkel en Rodenrijs is een gewone basisschool met een bijzondere kijk op onderwijs. Zij onderscheiden zich van de meeste basisscholen doordat zij de behoefte van het individuele kind centraal stellen: ‘onderwijs op maat’. Ieder kind is immers uniek, heeft eigen talenten en behoeften, en een unieke manier van leren. Daarom bestaat het lesaanbod uit veel verschillende werkvormen, materialen en onderwerpen. De school zoekt met ieder kind naar een methode en werkvorm die het beste aansluit bij zijn voorkeursintelligentie en behoeften. De school bestaat nu bijna 3 jaar en telt ruim 60 leerlingen.

Ouderparticipatie
Vanaf het begin waren ouders al erg betrokken bij de school, waarschijnlijk omdat zij bewust kiezen voor De Kleine Kapitein en de manier van onderwijs. Ouders komen vooral uit de buurt en regio en zijn over het algemeen tweeverdieners. Er wordt veel verwacht van ouderparticipatie, maar de school past zich ook zoveel mogelijk aan de ouders aan. Zo is de school open vanaf 8 uur ’s ochtends. Dit betekent dat ouders nog voor de lessen starten met de leraar kunnen praten zonder dat dit van de lestijd afgaat. Daarnaast zijn ouders ieder eerste half uur van de schooldag aan het werk met hun kinderen tijdens ‘spelen en leren’. Verder is er 1 keer in de 2 weken een keukentafelgesprek. Dit vindt daadwerkelijk plaats aan de keukentafel. Ouders bepalen zelf het onderwerp en wisselen meningen en kennis uit. Er gebeurt veel ‘s avonds, omdat ouders overdag weinig tijd hebben.

Social media
Vlak na de vakantie had Bianca Jansen, oprichter en directeur van de school, contact met Marco van VBS. Zij deed al aan Twitter en aan een digitale nieuwsbrief. Verder maakt zij gebruik van LinkedIn, maar dit is niet echt gerelateerd aan de school en onderwijskundige zaken. Met Linkedin faciliteert zij contactmomenten tussen ouders onderling, als ze bijvoorbeeld iemand zoeken bij hulp met de computer.

 

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.