×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 26 mei 2010 | 4x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Ouderen krijgen eigen Hyves

Een groep ouderen uit de regio Nijmegen krijgt vanaf augustus van dit jaar een eigen netwerk op Hyves.Het is de bedoeling dat de bejaarden en hun mantelzorgers het netwerk gaan gebruiken voor hulpvragen op medisch en welzijnsgebied. Het UMC heeft van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek ZonMW 3 miljoen euro subsidie gekregen voor het opzetten van een zogenoemde Zorg- en WelzijnsStandaard (ZWS). Zorgverzekeraars en overheid dragen nog eens 2 miljoen euro bij aan het project, dat drie jaar gaat duren. Het is de bedoeling dat er een landelijk model uit voortkomt waarmee van elke kwetsbare oudere de gewenste zorgvraag en -behoefte bekend zijn bij zowel medici als welzijnsorganisaties.

Kwetsbaar

Ouderen komen volgens Olde Rikkert en hoogleraar ouderengeneeskunde Raymond Koopmans in een kwetsbare positie terecht door hun leeftijd in combinatie met teruglopende gezondheid. Niet zelden verliezen zij onnodig hun zelfstandigheid, krijgen ze psychische klachten en komen ze zelfs te overlijden omdat ze niet de juiste hulp hebben gekregen.
De acht academische ziekenhuizen in Nederland doen mee aan het nationale programma ouderenzorgonderzoek, waarvan ZWS een onderdeel is.

Doelgroep

De regio Nijmegen telt volgens Olde Rikkert tienduizend ouderen in de doelgroep. Huisartsen moeten hun bestanden gaan doornemen om te zien of zij van elke oudere patiƫnt voldoende weten.
Het ziekenhuis gaat de behandelingsprotocollen zonodig aanpassen aan een hoge leeftijd en ervoor zorgen dat hoogbejaarden die worden opgenomen, zo actief mogelijk blijven om fysieke en mentale achteruitgang te voorkomen.
”We willen als het ware bij de voordeur weten welke zorg een oudere nodig heeft en wat die persoon zelf wil. Door medische en niet-medische zorg, financiĆ«n en voorzieningen te combineren met het thuisfront hopen we gaten en overlappingen in het zorgaanbod te dichten”, aldus Olde Rikkert.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.