×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 27 december 2013 | 321x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Opvoedvragen! Waar vinden ouders betrouwbare antwoorden?

Internet is voor velen een uitkomst. Ook voor ouders. Als je er vragen over krijgt als professional of zelf iets wilt weten over voeding, driftbuien, de peuterpuberteit, of juist over omgaan met media en digitaal pesten, is een zoekopdracht in Google snel gemaakt. Maar dan? Vind dan maar eens het juist antwoord of een betrouwbaar en eenduidig advies… Ook als het gaat om mediaopvoeding. Behalve Mediaopvoeding.nl is er nu nog een betrouwbare bron voor vragen over mediaopvoeding: de website Opvoeden.nl (dezelfde site als cjg.nl).

Opvoedinformatie Nederland beheert de grootste online bron van betrouwbare informatie voor ouders en opvoeders. Ik heb Els Verkerk, directeur van de Stichting, gevraagd naar de inhoud en de toekomst van deze informatiebron.

Hoe is de informatie voor ouders tot stand gekomen?
“Veel ouders hebben vragen over opvoeden en opgroeien en daarbij vooral behoefte aan eenduidige en betrouwbare antwoorden. Dat is voor ouders in Groningen niet anders dan voor ouders in Maastricht of Haarlem. Vanuit die behoefte is er één landelijke, digitale informatiebron ontstaan (vanuit verschillende oorspronkelijke bronnen). Vervolgens is deze informatie gevalideerd. Dat wil zeggen dat de informatie door kennis- en thema-instituten inhoudelijk wordt getoetst aan wetenschappelijke inzichten. Professionals die met ouders en kinderen werken zorgen ervoor dat de informatie voortdurend geactualiseerd wordt en aansluit op de vragen van ouders. En tot slot toetst de redactie of de informatie leesbaar en begrijpelijk is opgeschreven. Natuurlijk is dit een continu proces van actualisatie en validatie!”

Wat staat erin over media?
“Mediaopvoeding is natuurlijk gewoon onderdeel van opvoeden en opgroeien. Daarom hebben we ook over mediaopvoeding basisinformatie toegevoegd voor ouders. Bijvoorbeeld richtlijnen over beeldschermtijd, maar ook praktische informatie en tips over omgaan met problemen zoals cyberpesten en gameverslaving. We blijven bij de basis en verwijzen voor meer informatie en hulp door naar meer specifieke websites of naar professionals.”

Waar kunnen we de informatie vinden?
“De informatie wordt op dit moment digitaal verspreid via verschillende kanalen, met name van gemeenten en van de Centra voor Jeugd en Gezin. Ook is de informatie te vinden op de landelijke website www.opvoeden.nl. Daarnaast nodigen we scholen uit om er gebruik van te maken. Ze kunnen ouders ernaar doorverwijzen of de informatie op hun eigen websites plaatsen.”

Biedt Opvoeden.nl alleen informatie voor ouders?
“Op dit moment brengen we bestaande informatie samen tot één digitale basisbron met betrouwbare informatie voor jongeren. Deze informatie sluit zo goed mogelijk aan op hun vragen en behoeften. Dat doen we door jongeren nauw te betrekken bij het redactieproces. En uiteraard is media ook onderdeel van deze basisbron, het is zelfs een hoofdthema. Justine Pardoen van Mediaopvoeding.nl helpt ons bij het schrijven en valideren van deze informatie.”

Opvoedinformatie Nederland is netwerkpartner van Mediawijzer.net en een initiatief vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.