×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 16 september 2010 | 5x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Opmars nieuwe media trager dan gedacht

De opmars van nieuwe media gaat minder snel dan vaak wordt gedacht en gesuggereerd in de pers. Het gebruik van internet of de smartphone voor het lezen van kranten of het bekijken van tv-programma’s ontwikkelt zich traag, omdat oude media zich niet makkelijk laten verdringen. Dit concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een donderdag gepubliceerd rapport over de digitalisering van het mediagebruik.

Desalniettemin zijn de veranderingen over een periode van vijf tot tien jaar ingrijpend. In 2015 is breedbandinternet gemeengoed en zullen mobiele telefoons met internettoegang gewone mobieltjes nagenoeg volledig hebben vervangen, voorspellen de onderzoekers.

Hoogopgeleiden

Nieuwe media zijn vooral populair bij jongeren en hoogopgeleiden, terwijl oudere generaties vasthouden aan traditionele media als televisie, radio en dagbladen.

Laagopgeleiden zitten minder lang op internet en gebruiken het voor minder verschillende toepassingen dan hoogopgeleiden.

Krant

De digitale voorhoede blijft ook de oude media trouw, omdat ze diverse media intensief combineren. Zo lezen ze vaker boeken en blijven ze tevens de papieren dag- en weekbladen lezen, al doen ze dat in combinatie met de bijbehorende websites.

Van de voorlopers, die vaak de nieuwe media gebruiken, leest bijvoorbeeld 48 procent ook een papieren krant.

Online

Alleen de jongste voorlopers halen hun nieuws voornamelijk van (mobiel) internet en gebruiken nauwelijks oude nieuwsmedia als kranten en opiniebladen. ”Jongeren geven veel meer dan ouderen de voorkeur aan de digitale verschijningsvormen van de klassieke massamedia.”

“Zij lezen vaker online informatie en kijken meer naar nieuwsrubrieken langs de digitale weg (internet en mobiele telefoon) dan ouderen”, concluderen de onderzoekers van het SCP.

Middenmoot

”Voor wat betreft online kranten lezen bevindt ons land zich in de middenmoot van Europa”, valt in het rapport te lezen. Dit ondanks dat Nederland samen met de Scandinavische landen een koppositie heeft in de toegang tot (breedband-) internet. In Nederland had 90 procent van de huishoudens in 2009 toegang tot internet.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.