×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 6 april 2012 | 48x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Opleiding mediacoach van toegevoegde waarde

In het NRC-artikel ‘Weten hoe je telefoon werkt, helpt niet tegen cyberpesten’ van donderdag 5 april 2012 wordt de opleiding Nationale Academie voor Media en Maatschappij kritisch belicht. Mediawijzer.net vindt een kanttekening op zijn plaats.

Kritiek
In het artikel komen verschillende mediacoaches aan het woord, hoogleraar mediaopvoeding Peter Nikken en Remco Pijpers, directeur van Mijn kind Online. Het artikel meldt dat de opleiding tot mediacoach niet volledig geschikt is voor de praktijk van professioneel hulpverleners. De opleiding zou hen onvoldoende voorbereiden op probleemgevallen. In de NRC wordt daarom de inrichting van een specialistische opleiding bepleit.

Toegevoegde waarde
De geuite kritiek neemt niet weg dat ook de huidige opleiding van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij voorziet in een grote behoefte bij bibliotheekmedewerkers, onderwijzers en hulpverleners. Zij willen meer weten over mediawijsheid en hoe ze dit in de dagelijkse werk kunnen toepassen. De grote behoefte blijkt uit de belangstelling voor de Nationale Academie voor Media en Maatschappij en de bijna 850 gecertificeerde mediacoaches die inmiddels zijn opgeleid.

Mediawijzer.net (het onder initiatief van het ministerie van OCW opgerichte expertisecentrum dat tot doel heeft mediawijsheid onder burgers te vergroten) hecht veel waarde aan Nationale Academie voor Media en Maatschappij’s opleiding tot mediacoach. Mediacoaches leveren namelijk in de dagelijkse praktijk een grote bijdrage aan het bevorderen van mediawijsheid binnen scholen, bibliotheken en andere instellingen. Bovendien staat de opleiding geregistreerd in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) en toont daarmee aan te voldoen aan de kwaliteitsnormen van het CRKBO.

Mediawijzer.net ziet zowel de toegevoegde waarde in van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij, als die van een specialistische opleiding met een meer pedagogische inslag. Immers, hoe groter het aanbod aan hoogwaardige opleidingen, hoe meer professionals zich kunnen bekwamen in mediawijsheid en de integratie daarvan in hun specifieke beroepspraktijk.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.