Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid is de jaarlijkse bewustwordingscampagne over het kritisch en actief omgaan met media. De campagne is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid en vindt plaats van 5 t/m 12 november 2021. Kijk voor meer informatie op www.weekvandemediawijsheid.nl.

Stem op jouw favoriete thema voor de #WvdM 2021

We zijn druk bezig met het bepalen van het thema voor de Week van de Mediawijsheid 2021. Daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken. Om te polsen wat er speelt onder netwerkpartners en in de wereld van mediawijsheid kan je je stem uitbrengen op het thema dat jou het meeste aanspreekt – of zelf een thema opgeven.

Dit is een eerste rondvraag naar behoeften en ideeën. Netwerk Mediawijsheid neemt de suggesties mee in het bepalen van het uiteindelijke thema & de insteek voor de #WvdM.


Poll Week van de Mediawijsheid 2021
Dit onderwerp voor de Week van de Mediawijsheid 2021 heeft mijn voorkeur:
Je antwoord wordt anoniem verwerkt.


De #WvdM 2020 ging over media & gezondheid

Week van de Mediawijsheid,WvdM,digitale balans

Scrollen, liken, appen, swipen, streamen, gamen en subscriben: je bent er de hele dag druk mee. Je schakelt van ervaringen op het scherm naar de wereld om je heen, en weer terug. Alleen maar leuk? Of niet?

Online media kunnen je helpen om het beste uit jezelf te halen. Health-apps en slimme horloges geven inzicht in je gezondheid. Je ontmoet mensen van over de hele wereld via sociale media en door online tutorials leer je een nieuwe hobby.

Maar media kunnen ook veel van je vragen. De druk om altijd bereikbaar te zijn kan leiden tot stress en te veel smartphonegebruik kan zorgen voor weinig lichaamsbeweging of je krijgt lichamelijke klachten. Al helemaal nu je door de coronacrisis meer thuis zit en veel contact via een scherm verloopt. Ook de stroom aan berichten rondom COVID-19 kan zorgen voor extra onrust.

Om lichamelijk, mentaal en sociaal gezond te blijven is een goede balans nodig tussen on- en offline bezig zijn. Tijdens de Week van de Mediawijsheid kun je daarom jouw digitale balans testen en krijg je tips om met en zonder media het beste uit jezelf te halen. Dat is voor iedereen anders. Waar voel jíj je goed bij? Je hebt het zelf in de hand.

» Bekijk alle hoogtepunten in het verslag

Onderzoek, Digitale Balans Model & zelftest

60% van de jongvolwassenen vindt dat ze te veel achter een scherm zitten. Op een doordeweekse dag is dat 6 tot 7 uur voor werk, studie en/of vrije tijd. 16% van de jongeren ervaart hierdoor lichamelijke klachten. Dat blijkt uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos-instituut.

Heb jij alles onder controle? Test het op digitalebalans.nl. De zelftest fungeert als spiegel en is gebaseerd op het Digitale Balans Model. Hierin wordt gekeken naar lichamelijke, mentale en sociale gezondheid.

Doe mee!

Als organisatie aanhaken op de #WvdM kan ieder jaar op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een (online) activiteit te organiseren of jouw relevante aanbod onder de aandacht te brengen. Samen zorgen we voor impact! Houd deze pagina en weekvandemediawijsheid.nl in de gaten.


Volg de campagne op Instagram

Via @iedereenmediawijs kregen jongvolwassenen tijdens de #WvdM 2020 volop tips én persoonlijke verhalen van anderen over digitale balans. Die waren ook handig voor volwassenen!

Via @netwerkmediawijsheid blijf je daarnaast als netwerkpartner op de hoogte.


Bijdragen aan de #WvdM?

Zet je in tijdens de Week van de Mediawijsheid, bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten voor jong en oud. Heb je aanbod zoals lesmateriaal, onderzoeken, programma's of een dienst over het thema van dit jaar?

» Laat het ons weten via campagnes@mediawijzer.net

Blijf op de hoogte

Netwerkpartners ontvangen updates over de campagnes van Netwerk Mediawijsheid via de partnermailing.

» Volg Netwerk Mediawijsheid op Instagram

» Zorg ook dat je de tweewekelijkse nieuwsbrief van Mediawijzer.net ontvangt

Netwerkpartner worden?

Wil je met je organisatie partner worden van Netwerk Mediawijsheid, en zo actief bijdragen aan een mediawijs Nederland?

» 3 redenen om je aan te sluiten bij het netwerk

Wie werken er mee aan de Week van de Mediawijsheid?

De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijks terugkerende publiekscampagne en een initiatief van Netwerk Mediawijsheid. Netwerk Mediawijsheid wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Kennisnet, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Human en de Koninklijke Bibliotheek. Daarnaast werken ook veel media en netwerkpartners vanuit hun eigen expertise mee aan de Week van de Mediawijsheid als mediapartner of ambassadeur.

Ook als netwerkpartner kun je een steentje bijdragen aan de Week van de Mediawijsheid en MediaMasters. Is jouw organisatie nog geen netwerkpartner? Meld je dan hier aan.

Foto’s: Nico Alsemgeest, Jorrit Lousberg, Jurgen Koopmanschap


Serious game MediaMasters

MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7/8 en de brugklas. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas én thuis de mediawijze uitdagingen aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMissies te volbrengen. MediaMasters kan het hele schooljaar worden gespeeld, met als hoogtepunt de landelijke competitie tijdens de Week van de Mediawijsheid. Dan strijden duizenden klassen om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.

» Kijk op www.mediamasters.nl voor meer informatie.
» Specifieke informatie voor het voortgezet onderwijs vind je hier.

Wist je dat MediaMasters er ook is voor het speciaal onderwijs? De filmafleveringen zijn voorzien van ondertiteling en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement en hoofdprijs.

In 2019 ging groep 8B van RKBS De Paradijsvogel uit Den Haag er met de titel vandoor. Groep 7 van de Kentalis Professor Huizingschool uit Enschede werd de winnaar van het klassement speciaal onderwijs.


Eerdere edities van de Week van de Mediawijsheid