Week van de MediawijsheidLogo Week van de Mediawijsheid 2020

De jaarlijkse Week van de Mediawijsheid is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor alle Nederlanders.

In 2020 vindt de campagne plaats van 6 t/m 13 november en staat gezond mediagebruik centraal.

#WvdM 2020 over gezond mediagebruik

De gemiddelde Nederlander besteedt ruim 8 uur per dag achter een scherm. Scrollen, gamen, appen en liken: voor sommigen is het dagelijkse topsport! Voel jij je goed door media? 

(Sociale) media kunnen heel gelukkig maken. Ze bieden vermaak en creativiteit. Je kunt met mensen over de hele wereld in gesprek en ontelbaar veel nieuwe dingen leren. E-health geeft je inzicht in je gezondheid. En apps, online challenges of groepen op sociale media kunnen je motiveren om het beste uit jezelf te halen. 

Maar media zijn geen wedstrijd. Soms voelen we de druk om altijd beschikbaar te zijn en lijdt onze slaap eronder. De swipeduim, appvinger en gamebochel zijn in opkomst. Net als zorgen over bijziendheid en de verslavende kanten van media. We voelen ons minder goed door onszelf constant te vergelijken met anderen, laten ons door nare reacties beïnvloeden of tonen minder respect voor elkaar. 

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020) dagen we je uit om aan de slag te gaan met gezond mediagebruik. Voel jij je goed door media? Of kun je wel een mediacoach of digitale detox gebruiken? Ontdek tijdens de #WvdM of jij mediawijs genoeg bent om lekker in je vel te zitten. Of help een ander met het verbeteren van de digiconditie.


Maakt jouw organisatie zich sterk voor het belang van mediawijsheid en mentale en fysieke gezondheid? Zet je in tijdens de Week van de Mediawijsheid! Bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten voor jong en oud. Heb je aanbod zoals lesmateriaal, onderzoeken, programma’s of een dienst over mediawijsheid en gezondheid? Laat het ons weten via info@mediawijzer.net om te kijken wat we voor elkaar kunnen beteken in de campagne.

In aanloop naar de campagne komt er meer informatie online op www.weekvandemediawijsheid.nl. Netwerkpartners ontvangen updates over de campagnes van Netwerk Mediawijsheid via de partnermailing.


Foto’s: Nico Alsemgeest, Jorrit Lousberg, Jurgen Koopmanschap

Wie werken er mee aan de Week van de Mediawijsheid?

De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijks terugkerende publiekscampagne en een initiatief van Netwerk Mediawijsheid. Netwerk Mediawijsheid wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Kennisnet, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Human en de Koninklijke Bibliotheek. Daarnaast werken ook veel media en netwerkpartners vanuit hun eigen expertise mee aan de Week van de Mediawijsheid als mediapartner of ambassadeur.

Ook als netwerkpartner kun je een steentje bijdragen aan de Week van de Mediawijsheid en MediaMasters. Is jouw organisatie nog geen netwerkpartner? Meld je dan hier aan.

Serious game MediaMasters

MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7/8 en de brugklas. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas én thuis de mediawijze uitdagingen aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMissies te volbrengen. MediaMasters kan het hele schooljaar worden gespeeld, met als hoogtepunt de landelijke competitie tijdens de Week van de Mediawijsheid. Dan strijden duizenden klassen om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.

» Kijk op mediamasters.nl voor meer informatie
» Specifieke informatie voor het voortgezet onderwijs vind je hier

Wist je dat MediaMasters er ook is voor het speciaal onderwijs? De filmafleveringen zijn voorzien van ondertiteling en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement en hoofdprijs.

In 2019 ging groep 8B van RKBS De Paradijsvogel uit Den Haag er met de titel vandoor. Groep 7 van de Kentalis Professor Huizingschool uit Enschede werd de winnaar van het klassement speciaal onderwijs.


Eerdere edities van de Week van de Mediawijsheid