week van de mediawijsheid, wvdm

Week van de Mediawijsheid

Scrollen, liken, appen, swipen, streamen, gamen en subscriben: online media zijn onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Je schakelt van ervaringen op het scherm naar de wereld om je heen, en weer terug. Om contact te maken en op de hoogte te blijven. Om te leren of te ontspannen. Alleen maar leuk? Of niet?

#WvdM 2020 over media & gezondheid

Week van de Mediawijsheid,WvdM,digitale balans

Online media kunnen je helpen het beste uit jezelf te halen. Health-apps en slimme horloges geven inzicht in je gezondheid. Van stappentellers tot slaaptrackers. De beste versie van jezelf door de virtuele personal trainer en helemaal zen na een aflevering van je favoriete serie. Je ontmoet mensen van over de hele wereld via sociale media en door online tutorials leer je een nieuwe hobby.

Maar media kunnen ook veel van je vragen. De druk om altijd bereikbaar te zijn kan leiden tot stress. Soms voel je je minder goed, omdat je je leven via sociale media vergelijkt met dat van anderen. Of je krijgt te weinig beweging na een lange dag werken achter een scherm. Af en toe ben je niet te stoppen en verlies je jezelf tot in de late uurtjes in het gamen of bingewatchen – met een slaaptekort als resultaat.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 tot en met 13 november 2020) kun jij zelf uitvinden hoe je media kunt gebruiken om gezond te blijven en het beste uit jezelf te halen. Dat is voor iedereen anders. Waar voel jíj je goed bij? Je hebt het zelf in de hand.

Volg ons op Instagram om nu alvast tips te krijgen, en zet je favoriete activiteiten tijdens de Week van de Mediawijsheid in je agenda. Check het programma hier: www.weekvandemediawijsheid.nl. #WvdM #zelfindehand

Doe mee!

Als organisatie aanhaken op de #WvdM kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een (online) activiteit te organiseren of jouw relevante aanbod onder de aandacht te brengen. Laat je inspireren en kom gelijk in actie. Samen zorgen we voor impact!


Volg de campagne op Instagram

Via @iedereenmediawijs krijgen jongvolwassenen tijdens de campagne volop tips én persoonlijke verhalen van anderen over digitale balans. Ook handig voor volwassenen!

Via @netwerkmediawijsheid blijf je daarnaast als netwerkpartner op de hoogte.


Bijdragen aan de #WvdM?

Maakt jouw organisatie zich sterk voor het belang van mediawijsheid en mentale en fysieke gezondheid?

Zet je in tijdens de Week van de Mediawijsheid, bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten voor jong en oud. Heb je aanbod zoals lesmateriaal, onderzoeken, programma's of een dienst over mediawijsheid en gezondheid?

» Laat het ons weten via campagne@mediawijzer.net

Blijf op de hoogte

Netwerkpartners ontvangen updates over de campagnes van Netwerk Mediawijsheid via de partnermailing.

» Volg de campagne op Instagram

» Zorg ook dat je de tweewekelijkse nieuwsbrief van Mediawijzer.net ontvangt

Netwerkpartner worden?

Wil je met je organisatie partner worden van Netwerk Mediawijsheid, en zo actief bijdragen aan een mediawijs Nederland?

» 3 redenen om je aan te sluiten bij het netwerk

Wie werken er mee aan de Week van de Mediawijsheid?

De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijks terugkerende publiekscampagne en een initiatief van Netwerk Mediawijsheid. Netwerk Mediawijsheid wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Kennisnet, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Human en de Koninklijke Bibliotheek. Daarnaast werken ook veel media en netwerkpartners vanuit hun eigen expertise mee aan de Week van de Mediawijsheid als mediapartner of ambassadeur.

Ook als netwerkpartner kun je een steentje bijdragen aan de Week van de Mediawijsheid en MediaMasters. Is jouw organisatie nog geen netwerkpartner? Meld je dan hier aan.

Foto’s: Nico Alsemgeest, Jorrit Lousberg, Jurgen Koopmanschap


Serious game MediaMasters

MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7/8 en de brugklas. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas én thuis de mediawijze uitdagingen aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMissies te volbrengen. MediaMasters kan het hele schooljaar worden gespeeld, met als hoogtepunt de landelijke competitie tijdens de Week van de Mediawijsheid. Dan strijden duizenden klassen om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.

» Kijk op www.mediamasters.nl voor meer informatie.
» Specifieke informatie voor het voortgezet onderwijs vind je hier.

Wist je dat MediaMasters er ook is voor het speciaal onderwijs? De filmafleveringen zijn voorzien van ondertiteling en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement en hoofdprijs.

In 2019 ging groep 8B van RKBS De Paradijsvogel uit Den Haag er met de titel vandoor. Groep 7 van de Kentalis Professor Huizingschool uit Enschede werd de winnaar van het klassement speciaal onderwijs.


Eerdere edities van de Week van de Mediawijsheid