MediaMasters

» Read this page in English

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) strijden duizenden groepen 7 en 8 om de titel 'Meest mediawijze klas van Nederland', met de landelijke wedstrijd van de serious game MediaMasters.

MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, online pesten, cybercriminaliteit en gamen? 

Leerlingen gaan samen in de klas én thuis het avontuur aan en bundelen hun mediawijze krachten om thematische MediaMissies te volbrengen. Een kritische blik en bewuste houding zijn hiervoor belangrijk. De klassen met de meeste bits maken kans op mooie prijzen. Alle deelnemers ontvangen na het uitspelen van de wedstrijd een certificaat van deelname.


MediaMasters kan het hele schooljaar gespeeld worden. De landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid is het hoogtepunt. De landelijke wedstrijd van MediaMasters vindt plaats van 4 tot en met 12 november 2021.

Doe mee aan MediaMasters 

Wordt jouw klas de meest mediawijze klas van Nederland? Strijd mee om deze felbegeerde titel en mooie mediawijze prijzen. Inschrijven is nu mogelijk.

Schrijf je in voor MediaMasters

Tijdens de landelijke wedstrijd van 4 t/m 12 november worden de leerlingen in vijf MediaMissies meegenomen in een spannend filmverhaal. Als gamer Mae geblesseerd raakt bij de voorbereidingen voor een groot virtual reality gametoernooi, neemt haar broertje Bryan haar plaats in. Alleen heeft Bryan geen enkele ervaring met gamen... Zal het Bryan en zijn teamgenoot Madison lukken om hun tegenstanders te verslaan?

De klas die tijdens de landelijke wedstrijd de meeste ‘bits’ scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen én wint een mooie prijs.

Aan het einde van de landelijke wedstrijd kunnen leraren in het MediaRapport zien hoe de klas scoort op de verschillende mediawijze thema’s. Leerlingen kunnen de rest van het schooljaar thuis of in de klas aan de slag met de vernieuwde ThemaMissies. Met keuze uit vijftien verschillende mediawijze thema's verdiepen leerlingen zich individueel in onderwerpen als nepnieuws, gezondheid of privacy.

» MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond te spelen. Kijk voor alle informatie op www.mediamasters.nl

» Lees de specifieke informatie voor het voortgezet onderwijs

Doelen

MediaMasters biedt leerkrachten een laagdrempelige manier om in de klas aan de slag te gaan met mediawijsheid. Leerlingen bouwen een basiskennis op het gebied van:

  • Analyse: Kritischer leren kijken naar media en beter snappen hoe deze werken
  • Bewustwording: Het effect van media ervaren en beter begrijpen
  • Gedrag: Meer inzicht krijgen in eigen mediagedrag
  • Dialoog: Praten over media: thuis en in de klas
  • Creatie: Ervaren hoe je zelf media kunt inzetten, maken en delen

De doelen van MediaMasters zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel.

MediaMissies en vragen in MediaMasters worden samengesteld uit het aanbod van de meer dan duizend partners van Netwerk Mediawijsheid. Wil jouw organisatie ook bijdragen?

» Ontdek drie manieren om bij te dragen als netwerkpartner

Winnaars 2020MediaMasters winnaar 2020 basisonderwijs: Groep 7 van OBS de Peperklip uit Schiedam

MediaMasters winnaar 2020 speciaal onderwijs: Groep D3 van SBO de Griffel uit Heerlen

"Wij vonden het als klas enorm leerzaam en interessant. Ook de hele film om het project heen vonden ze super. De overwinning is echt een collectieve prestatie, waar alle leerlingen met hun fanatisme aan hebben bijgedragen. De verschillende soorten opdrachten op MediaMasters Extra hebben weer nieuwe kwaliteiten van de leerlingen naar boven gebracht! De klas was enorm verrast en had de overwinning absoluut niet zien aankomen", aldus leerkracht Stefan Riedijk van OBS de Peperklip.

Speel MediaMasters het hele schooljaar door

MediaMasters kan het hele schooljaar gespeeld worden, met als hoogtepunt de landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid (4 tot en met 12 november 2021). In 2020 waren er 145.00 leerlingen ingeschreven, verdeeld over 6500 klassen.

De rest van het schooljaar biedt MediaMasters thuis en in de klas eenvoudig toegang tot specifieke thema’s rondom mediawijsheid en digitale vaardigheden. Scoorde de klas minder op privacy? Wil je meer aandacht besteden aan online omgangsvormen of cyberpesten? Ga dan aan de slag met thematische MediaMissies, aangeleverd door verschillende organisaties die in Nederland bezig zijn met mediawijze thema’s. De MediaMissies zijn het hele schooljaar, op ieder moment beschikbaar.

Week van de Mediawijsheid

Het hoogtepunt van MediaMasters vindt plaats tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2020). Leerlingen worden vijf speldagen lang uitgedaagd in een spannende mediawijze missie. De klas die aan het einde van de Week de meeste bits scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen en wint een mooie prijs. In 2019 ging groep 8B van RKBS De Paradijsvogel uit Den Haag er met de titel vandoor. Groep 7 van de Kentalis Professor Huizingschool uit Enschede werd de winnaar van het klassement speciaal onderwijs.

» Lees meer over de Week van de Mediawijsheid

Speciaal onderwijs

De filmafleveringen in het spel zijn ondertiteld en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Ook is het dit jaar mogelijk om de afleveringen met audiodescriptie af te spelen. Klassen uit het speciaal onderwijs hebben een eigen eindklassement en maken kans op een mooie prijs.

» Meer informatie

Prijzen

Ieder schooljaar zijn er tijdens de landelijke wedstrijd in de Week van de Mediawijsheid mooie prijzen te winnen. Zo brachten winnende klassen bijvoorbeeld een bezoek aan Beeld en Geluid, EYE Filmmuseum en MU Artspace. Bekijk alle prijzen op mediamasters.nl/prijzen

Meer informatie

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond van leerlingen uit groep 7 en 8 te spelen. MediaMasters kost slechts één uur lestijd per speldag tijdens de Week van de Mediawijsheid en vereist een digibord.

Meedoen aan MediaMasters is kosteloos. Ga voor meer informatie naar mediamasters.nl.

Sociale media

Leerkrachten kunnen MediaMasters volgen via Facebook en Instagram

Via Twitter, Facebook en Instagram meepraten over MediaMasters? Gebruik de hashtags #MediaMastersNL en #WvdM. Bekijk de trailer van vorig jaar en voorgaande edities via YouTube.