MediaMasters

» Read this page in English

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020) strijden groep 7, 8 en de brugklas om de titel 'Meest mediawijze klas van Nederland', met de landelijke wedstrijd van de serious game MediaMasters. Spelenderwijs maken zij kennis met de kansen en de gevaren van (digitale) media. Hoe ga je mediawijs om met onder andere WhatsApp, privacy en nepnieuws?

Leerlingen gaan samen in de klas én thuis het avontuur aan en bundelen hun mediawijze krachten om thematische MediaMissies te volbrengen. Een kritische blik en bewuste houding zijn hiervoor belangrijk. De klassen met de meeste bits maken kans op mooie prijzen. Alle deelnemers ontvangen na het uitspelen van de wedstrijd een certificaat van deelname.


MediaMasters kan het hele schooljaar gespeeld worden. De landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid is het hoogtepunt. De landelijke wedstrijd van MediaMasters vindt plaats van 5 tot en met 13 november 2020.

Doe mee aan MediaMasters '20/'21

Wordt jouw klas de meest mediawijze klas van Nederland? Strijd mee om deze felbegeerde titel en mooie mediawijze prijzen. Inschrijven is nu mogelijk.

Schrijf je in voor MediaMasters '20/'21

Net als afgelopen jaar bestaat de landelijke wedstrijd uit vijf MediaMissies, inclusief de finale. Dit jaar hebben klassen zeven schooldagen de tijd, dus twee dagen extra, om de vijf missies te spelen. De speldag bestaat uit een filmaflevering, klassikale vragen en opdrachten op het digibord. Thuis kunnen de leerlingen extra bits verdienen voor de klas door het maken van leuke opdrachten op MediaMasters Extra.

Aan het einde van de landelijke wedstrijd kunnen leraren in het MediaRapport zien hoe de klas scoort op de verschillende mediawijze thema’s. Na de Week van de Mediawijsheid kan doorgespeeld worden op de thema’s waar ze tijdens de landelijke wedstrijd minder goed op scoorden. Alle ThemaMissies zijn na de Week van de Mediawijsheid tot 1 juni 2021 op ieder moment beschikbaar.

» MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond te spelen. Kijk voor alle informatie op www.mediamasters.nl

» Lees de specifieke informatie voor het voortgezet onderwijs

Doelen

MediaMasters biedt leerkrachten een laagdrempelige manier om in de klas aan de slag te gaan met mediawijsheid. Leerlingen bouwen een basiskennis op het gebied van:

  • Analyse: Kritischer leren kijken naar media en beter snappen hoe deze werken
  • Bewustwording: Het effect van media ervaren en beter begrijpen
  • Gedrag: Meer inzicht krijgen in eigen mediagedrag
  • Dialoog: Praten over media: thuis en in de klas
  • Creatie: Ervaren hoe je zelf media kunt inzetten, maken en delen

De doelen van MediaMasters zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel.

MediaMissies en vragen in MediaMasters worden samengesteld uit het aanbod van de meer dan duizend partners van Netwerk Mediawijsheid. Wil jouw organisatie ook bijdragen?

» Ontdek drie manieren om bij te dragen als netwerkpartner

Winnaars 2019MediaMasters winnaar 2019 basisonderwijs: Groep 8B van RKBS De Paradijsvogel uit Den Haag

MediaMasters winnaar 2019 speciaal onderwijs: Groep 7 van de Kentalis Professor Huizingschool uit Enschede

"We zijn enorm trots dat we dit jaar op de eerste plek zijn beland! MediaMasters zit vol actuele mediathema’s die belangrijk zijn voor een generatie die opgroeit in de digitale tijd. De leerlingen waren superfanatiek, hebben hard gewerkt en vonden het verhaal van het spel enorm spannend. Het is belangrijk dat leerlingen nadenken over hun eigen mediagedrag en dingen niet klakkeloos overnemen", aldus leerkracht Annemiek Osthoff van de winnende klas van 2019: groep 8B van RKBS De Paradijsvogel uit Den Haag.

Speel MediaMasters het hele schooljaar door

MediaMasters kan het hele schooljaar gespeeld worden, met als hoogtepunt de landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 tot en met 13 november 2020). De game groeit nog steeds in populariteit: in 2019 waren er maar liefst 200.000 leerlingen aangemeld. 

De rest van het schooljaar biedt MediaMasters thuis en in de klas eenvoudig toegang tot specifieke thema’s rondom mediawijsheid en digitale vaardigheden. Scoorde de klas minder op privacy? Wil je meer aandacht besteden aan online omgangsvormen of cyberpesten? Ga dan aan de slag met thematische MediaMissies, aangeleverd door verschillende organisaties die in Nederland bezig zijn met mediawijze thema’s. De MediaMissies zijn het hele schooljaar, op ieder moment beschikbaar.

Week van de Mediawijsheid

Het hoogtepunt van MediaMasters vindt plaats tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020). Leerlingen worden vijf speldagen lang uitgedaagd in een spannende mediawijze missie. De klas die aan het einde van de Week de meeste bits scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen en wint een mooie prijs. In 2019 ging groep 8B van RKBS De Paradijsvogel uit Den Haag er met de titel vandoor. Groep 7 van de Kentalis Professor Huizingschool uit Enschede werd de winnaar van het klassement speciaal onderwijs.

» Lees meer over de Week van de Mediawijsheid

Speciaal onderwijs

Wist je dat MediaMasters er ook is voor het speciaal onderwijs? De filmafleveringen zijn voorzien van ondertiteling en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement en hoofdprijs. 

» Meer informatie

Prijzen

Ieder schooljaar zijn er tijdens de landelijke wedstrijd in de Week van de Mediawijsheid mooie prijzen te winnen. Zo brachten winnende klassen bijvoorbeeld een bezoek aan Beeld en Geluid, EYE Filmmuseum en MU Artspace. Bekijk alle prijzen op mediamasters.nl/prijzen

Meer informatie

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond van leerlingen uit groep 7 en 8 te spelen. MediaMasters kost slechts één uur lestijd per speldag tijdens de Week van de Mediawijsheid en vereist een digibord.

Meedoen aan MediaMasters is kosteloos. Ga voor meer informatie naar mediamasters.nl.

Sociale media

 Leerkrachten kunnen MediaMasters volgen via Facebook en Instagram

Via Twitter, Facebook en Instagram meepraten over MediaMasters? Gebruik de hashtags #MediaMastersNL en #WvdM. Bekijk de trailer van vorig jaar en voorgaande edities via YouTube.