Ontdekmedia – online leermiddelenbank voor het primair onderwijs

dinsdag 27 januari 2015

De maatschappij wordt steeds afhankelijker van media. Ook leerkrachten in het primair onderwijs krijgen te maken met nieuwe media, terwijl zij het ook druk hebben met het reguliere lessenpakket. Meer rekenen in de les, Nederlandse taal is belangrijk en ook mediawijsheid is volgens velen een ‘must’. “Het is tijd voor een hulpmiddel” dachten Lydia Vroegindeweij en Marleen van Rossum, directeuren van de Uitgeversacademie. Mede dankzij de Mediawijzer.net Stimuleringsregeling 2013-2014 hebben zij het idee voor een leermiddelenbank mediawijsheid voor leerkrachten uit het primair onderwijs verder uitgewerkt. Het resultaat is Ontdekmedia. Wij spraken Marleen van Rossum over de inhoud, de ontstaansgeschiedenis en de toekomst van Ontdekmedia.

Wat is Ontdekmedia en wat willen jullie met de leermiddelenbank bereiken?

“Ontdekmedia is een gratis platform met een overzicht van lesmethoden, mediatools, werkvormen en combinaties die van toepassing zijn op alle reguliere vakken. Ontdekmedia helpt leerkrachten om bekende werkvormen in een lesmethode te vervangen door mediawerkvormen waarbij de inhoud en doel van de werkvorm hetzelfde is, maar de uitvoering van deze tijd. Waar je voorheen bijvoorbeeld een poster maakte met het knippen en plakken van een tijdschrift, kun je nu digitale afbeeldingen samenvoegen. Het vervangen van de werkvorm is de kern van ons platform. Daarmee integreer je mediawijsheid in het onderwijs zonder de lespakketten aan te passen.

In de leermiddelenbank kun je gericht zoeken naar tools. Bijvoorbeeld naar een lesmethode voor Nederlands groep 7. Bij de tools staan ook handleidingen, toelichtingen en video’s. Hiermee leer je in een paar stappen hoe je een werkvorm of lesmethode kunt vervangen of aanpassen. De hulpmiddelen zijn ingedeeld in niveaus waardoor het voor elke leerkracht uit het basisonderwijs toegankelijk is. Heb je bijvoorbeeld nog geen ervaring met mediawijsheid, dan is niveau 1 geschikt. Gevorderden kunnen niveau 3 uitproberen. Wij hopen natuurlijk dat leerkrachten steeds mediawijzer worden. Met de tools is het mogelijk het lessenpakket op een nieuwe manier te ontdekken of zelfs een nieuw lessenpakket te maken. Alle competenties uit het Mediawijsheid Competentiemodel kunnen toegepast worden.”

Hoe is Ontdekmedia tot stand gekomen en waar staat het project nu?

“Ik las over de stimuleringsregeling en het plan om een soort bibliotheek te creëren voor het basisonderwijs waarbij leerkrachten gratis informatie konden krijgen over het toepassen van mediawijsheid in de klas. Dat vond ik een mooi idee. Samen met partners Patsboem!, Innofun en Reshift Digital is er een voorselectie gemaakt van werkvormen, mediatools en lesmethoden die in de leermiddelenbank thuishoren.

Na het vormgeven van de website is Ontdekmedia in de praktijk getest door leerlingen en leerkrachten, vooral kinderen zijn erg enthousiast. Ook mediacoaches hebben meegedacht. Er is veel positieve feedback op gekomen en in december 2014 is Ontdekmedia opgeleverd.”

Hoe bereiken jullie de doelgroep?

“Er zijn leerkrachten die niet veel met nieuwe media bezig zijn. Hen bereiken we door middel van educatieve tijdschriften die vaak in scholen liggen. Denk aan Vives en Praxis Bulletin. Verder komt er een sociale media campagne en maken we gebruik van het netwerk van Mediawijzer.net. De officiële lancering en demonstratie vindt plaats op de NOT 2015. Ook zullen wij als spreker aanwezig zijn op IPON. Verder hopen wij dat leerkrachten samen in gesprek gaan over het toepassen van nieuwe media in de lessen. Leerkrachten die bijvoorbeeld bij de koffie met elkaar bespreken hoe de overgang van groep 3 en 4 op het gebied van mediawijsheid eruit moet zien.

Ontdekmedia NOT 2015

Ontdekmedia op de NOT 2015

Hoe de toekomst er precies uitziet kan niet voorspeld worden. Het doel is dat de meeste leerkrachten over vijf jaar Ontdekmedia een keer hebben geprobeerd. Wij hopen dat leerkrachten die voorheen niets deden met mediawijsheid er rond die tijd wel mee bezig zijn. Daarnaast hopen we dat  leerkrachten, die nu al behoorlijk mediawijs zijn, de tools gebruiken om hun huidige lessen nog meer te verrijken.”

Wat heeft het netwerk van Mediawijzer.net aan Ontdekmedia?

“Sommige netwerkpartners zijn direct gebaat bij Ontdekmedia. Leerkrachten, scholen en mediacoaches kunnen gebruik maken van deze leermiddelenbank.

Verder zijn wij nog op zoek naar partijen die mee willen helpen met het nascholingsprogramma. Het is de bedoeling dat andere partijen de cursussen en trainingen gaan geven en dat de Uitgeversacademie en de partners in Ontdekmedia de expertise kunnen leveren. Ook netwerkpartners van Mediawijzer.net kunnen zich in de nabije toekomst aanmelden via de website ontdekmedia.nl om deze cursussen en trainingen te geven.

Er is nog een uitdagende weg te gaan voor Ontdekmedia, maar samen kunnen wij leerkrachten op een laagdrempelige manier mediawijzer maken.”

Lees ook:
» Inspiratiemiddag: nieuwe ideeën, de sleutel tot succes en hoe kom je aan geld? (inclusief Presentatie Lydia Vroegindeweij)
» Uitslag Stimuleringsregeling 2013-2014: deze projecten dragen bij aan mediawijsheid in po

Reacties 1

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.