×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 27 mei 2009 | 179x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Onderzoek ‘(on)bewerkt beroemd’

Resultaten onderzoek Mijn Kind Online en Mediawijzer.net: mediawijze tieners zijn vaker tevreden met hun uiterlijk. Stichting Mijn Kind Online en Mediawijzer.net hebben in het kader van de themaweek Lekker Beroemd onder vijfhonderd jongeren van 11 tot 17 jaar het onderzoek ‘(on)bewerkt beroemd’ uitgevoerd. Onderstaand de belangrijkste resultaten op een rij.

– 61 procent van de 11 tot 17-jarigen wil beroemd worden
– hoe meer media ze zien, hoe meer tieners willen veranderen aan zichzelf
– ruim eenderde van de meisjes wil dunner zijn
– tweederde is tevreden met hun uiterlijk
– ruim de helft bewerkt zijn of haar eigen foto
– 62 procent denkt dat bijna alle foto’s in bladen en reclames zijn gefotoshopt
– fotoshopvaardige tieners zijn zich bewuster van fotomanipulatie in de media
– tieners met een lager besef van fotoshoppen door de media zijn minder tevreden over hun uiterlijk en willen vaker een operatie

Het onderzoek onderstreept het belang om kinderen al op jonge leeftijd mediawijzer te maken. Tieners willen vaker iets veranderen aan hun lichaam als ze meer ideaalbeelden zien in de media, bijvoorbeeld in programma’s zoals Hollands Next Topmodel en Extreme Makeover. Mediawijze tieners, die weten hoe media beelden manipuleren en ook zelf vaak fotoshoppen, hebben daar minder last van en zijn vaker tevreden met hun uiterlijk.

Celebrity culture
Jongeren worden sterk beinvloed door de grote aandacht voor uiterlijk in de media en de bijbehorende celebrity culture, meent Mijn Kind Online. Door die aandacht kijken tieners kritisch naar hun eigen uiterlijk en vormen er een eigen oordeel over. Ontevredenheid kan het gevolg zijn. Hoe hoger de opleiding, hoe kritischer jongeren tegenover media staan en hoe zelfverzekerder ze meestal zijn. Media-invloed leidt dan minder snel tot ontevredenheid over hoe ze eruit zien. ‘Lessen over media op school kunnen jongeren helpen een gezond zelfbeeld op te bouwen’, aldus Remco Pijpers, directeur van stichting Mijn Kind Online. ‘De onderzoeksresultaten laten zien dat kinderen ‘mediawijs’ worden door zelf media te leren maken. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Al op de basisschool zouden we kinderen vaardigheden moeten bijbrengen. Dat gebeurt nu nauwelijks.’

Themaweek Lekker Beroemd
In de themaweek Lekker Beroemd, van 25 tot 31 mei, worden ook de website Mediawijzer.net en een speciale Mediawijzerkrant gelanceerd. De site en de krant informeren hoe media werken en hoe je ze kunt gebruiken om jezelf te presenteren. De themaweek en de site zijn activiteiten van het Mediawijsheid Expertisecentrum, opgericht door de ministeries Jeugd & Gezin en OCW. De Mediawijzerkrant over Lekker Beroemd is geproduceerd in samenwerking met Stichting Mijn Kind Online en Kidsweek. De krant wordt tijdens de themaweek verspreid in een oplage van ruim 700.000 exemplaren, onder meer als bijlage van de Volkskrant en Trouw (27 mei) en via scholen en bibliotheken. De stichting Mijn Kind Online is een initiatief van KPN en is opgezet met Ouders Online.

Het complete rapport: Kennisnet

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.