×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 7 juni 2011 | 11x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Onderzoek naar ‘entertainisering van de kindertijd’

Kinderen zitten gemiddeld 4,5 uur per dag voor het scherm, zeven dagen per week. Tieners zitten meer voor een scherm dan op school. Hoogleraar jeugd en media Patti Valkenburg van de Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar de invloed van al die blootstelling aan verschillende media.

Van nature gevoelig
Valkenburg is met name geïnteresseerd in kinderen die van nature gevoelig zijn voor media. Met haar onderzoek wil ze te weten komen wie deze kinderen zijn en wat voor invloed de media op ze hebben.

Onbewuste beïnvloeding meten
Dit jaar was Valkenburg één van de drie gelukkige winnaars van de NWO-Spinozapremie. Hierdoor heeft zij 2,5 miljoen euro ter beschikking die ze vrij kan besteden aan onderzoek. Dit geld wil ze met name gaan gebruiken voor het aanschaffen van apparatuur waarmee onbewuste beïnvloeding door media gemeten kan worden. Hierbij moet gedacht worden aan het onderzoeken van oogbewegingen, hartslag en hersenactiviteit, omdat eerder onderzoek heeft aangetoond dat kinderen onbewust worden beïnvloed. Door de constante aanwezigheid van media, zoals televisie op de achtergrond, slaan kinderen toch het een en ander op. “In veel Amerikaanse gezinnen staat de tv de hele dag aan zonder dat er bewust naar gekeken wordt. De programma’s die opstaan, zijn vaak niet geschikt voor de leeftijd van de kinderen, maar ze krijgen er wel wat van mee. De tv kan zo een negatieve invloed uitoefenen.”

Er zijn twee fases in het leven van kinderen waarin ze extra gevoelig zijn voor de effecten van media. ,,Kleuters kunnen vaak nog geen verschil maken tussen fantasie en realiteit en kunnen extreem bang zijn van figuren uit tekenfilms. Jonge tieners kunnen weer extra gevoelig zijn voor pornografie. Dat kan gevolgen hebben op hun houding tegenover seksualiteit en vrouwen”, aldus Valkenburg.

Van start in 2012
Begin 2012 gaat Valkenburg samen met andere onderzoekers van start om de gevolgen te onderzoeken van, wat zij noemt, de entertainisering van de kindertijd. Gedurende vier jaar worden 900 gezinnen gevolgd.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.