×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 15 januari 2010 | 137x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Onderzoek mediagedrag jongeren

Op donderdag 21 januari neemt Ronald Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het eerste exemplaar in ontvangst van de onderzoekspublicatie Jongeren, nieuwsmedia en betrokkenheid van Nico Drok en Fifi Schwarz. Het rapport wordt gepresenteerd in het kader van de Tijdelijke Regeling Toekomst en Innovatie Pers, die de minister onlangs heeft ingesteld om steun te bieden aan vernieuwingen in de perssector. Aan het onderzoek hebben ruim 1.000 Nederlandse jongeren, in de leeftijd van 15 tot 29 jaar deelgenomen.

Dat jongeren hun nieuws per se mobiel zouden willen, zelf graag bijdragen aan de nieuwsvoorziening of in jongerenuitgaven een alternatief zien voor ‘volwassen’ dagbladen, blijken hardnekkige mythes – die onder meer voortkomen uit de onterechte benadering van jongeren als een homogene groep. Uit de resultaten van Jongeren, nieuwsmedia en betrokkenheid kwam juist een sterk onderscheid naar voren tussen jongeren die regelmatig dagbladen lezen en jongeren die zelden dagbladen lezen ten aanzien van hun beweegredenen om zich te informeren over nieuws, hun keuze van nieuwsmedia en de mate waarin zij deelnemen aan de maatschappij.
De auteurs concluderen dat jongeren over het algemeen een vrij positief beeld van nieuwsmedia hebben, een breed scala aan bronnen gebruiken om in hun nieuwsbehoefte te voorzien en bovenal nieuws willen dat relevant is.

Minister Plasterk neemt de publicatie in ontvangst tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Nieuws in de klas op 21 januari 2010 om 13.30 uur in Studio Dudok te Den Haag. Deze bijeenkomst staat in het teken van de relatie tussen de pers en jonge burgers.
Het onderzoeksrapport is vanaf donderdag 21 januari ook beschikbaar via: www.jongerennieuwsmediabetrokkenheid.nl

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.