×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 22 juli 2010 | 18x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: Media eigen wijsheid

Ouders en jongeren overschatten eigen mediavaardigheden. Dit komt naar voren uit het behoeftenonderzoek ‘mediawijsheid’ dat onderzoeksbureau Dialogic in opdracht van Mediawijzer.net heeft laten uitvoeren bij jongeren tussen de 10-14 jaar en hun ouders. Ouders en jongeren weten hoe zij betrouwbare informatie moeten vinden op internet, maar passen deze vaardigheden niet altijd toe in de praktijk. Jongeren hanteren lakse zoekstrategieën en het impliciete vertrouwen in informatie op internet is groot. Ouders zijn beduidend vaardiger, maar controleren lang niet altijd de informatie of bron. Bovendien denken ouders een belangrijke opvoedende rol te spelen ten aanzien van internet, terwijl jongeren dit niet zo ervaren.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Dialogic, dat in opdracht van het mediawijsheid expertisecentrum Mediawijzer.net een behoeftenonderzoek uitvoerde om de stand van zaken rondom mediawijsheid van jongeren (leeftijdsklasse 10-14 jaar) en hun ouders in kaart te brengen.

Ouders willen voortouw nemen om kinderen wegwijs te maken
Ondanks de overschatting van hun eigen kunnen, vinden ouders en jongeren het belangrijk om hun informatievaardigheden (zoeken naar informatie, vaststellen van de betrouwbaarheid van een website etc.) verder te ontwikkelen. 73% van de ouders ziet daarbij een belangrijke taak voor zichzelf weggelegd. Opvallend is het verschil tussen ouders en jongeren over de opvoedende rol van de ouders. 71% van de ouders geeft aan hun kinderen te leren omgaan met internet, terwijl meer dan de helft van de jongeren (53 procent) hun ouders niet als leermeester ziet.

Samen aan het werk!
Om jongeren goed te leren omgaan met media, wil het merendeel van de ouders de vaardigheden samen leren met de kinderen op school. Middelbare scholieren willen vooral mediales volgen op school, terwijl kinderen in het basisonderwijs de mediavaardigheden liever van hun ouders leren. De oplossing lijkt een samenspel te zijn tussen ouders en school. Vastgesteld mag worden dat het ontwikkelen van kennis rondom deze vaardigheden voor zowel ouders als jongeren geen overbodige luxe is. Maatschappelijke aandacht voor mediawijsheid blijft noodzakelijk.

» Download het Behoeftenonderzoek Mediawijzer (pdf)

Wilt u meer informatie over het onderzoek? Neem dan contact op met:

Mediawijzer.net
Joyce Sint Nicolaas, relatiemanager
E-mail: Joyce.sintnicolaas@mediawijzer.net
Tel.: 079 329 68 41 / 06 81 44 04 86

Dialogic
Barbera van den Berg, onderzoeker en adviseur
E-mail: vandenberg@dialogic.nl
Tel.: 030 215 05 89

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.