×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 26 maart 2010 | 176x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Onderzoek Digibyte, digibabe, digibeet

Wat zijn de redenen achter het niet of nauwelijks gebruik maken van internet? Wat zijn de belemmeringen en beperkingen die mensen hierdoor ervaren? Deze en andere vragen worden beantwoord in het onderzoek ‘Digbyte, digibabe, digibeet’.

Uit het onderzoek blijkt dat een klein van de deelnemers aan het onderzoek uit overtuiging digibeet is. Deze mensen zijn niet geïnteresseerd in het gebruik van computer en internet. Ze hebben het niet nodig en willen er ook niet aan beginnen. Ze vinden het ook niet prettig dat de hele wereld er steeds meer afhankelijk van lijkt te worden. Bij een groot deel van de deelnemers bestaat echter wel degelijk de behoefte om beter met computer en internet om te leren gaan. Zij hebben een positieve attitude tegenover computers en internet. Men beseft dat het medium zo belangrijk is geworden, dat je er niet meer omheen kunt. Ook begint men zelf steeds meer mogelijkheden en ook voordelen van de computer en internet te ontdekken. Het probleem is echter dat men achterloopt qua kennis en vaardigheid en dat men het ideeheeft dat het veel tijd en moeite zal kosten deze achterstand in te halen. Zij zijn geholpen met meer voorlichting, cursussen op maat en verbetering van de gebruiksvriendelijkheid van internet en internetdiensten. Een positieve benadering, waarbij de nadruk ligt op de mogelijkheden en voordelen is gewenst. Aanspreken op mogelijke uitsluiting werkt daarentegen niet motiverend.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de persoonlijke mogelijkheden, zoals het onderhouden van sociaal contact, het internet als informatiebron, het op orde houden van financiële zaken, een gevoel van onafhankelijkheid) motiverend zijn om online te gaan. Als barrières worden aangemerkt het gebrek aan kennis en ervaring, het gebrek aan tijd en energie die men erin moet steken, negatieve gevoelens als angst (faalangst, angst voor dingen die mis kunnen gaan), schaamte en aversie. Mensen die weinig of geen internet gebruiken voelen zich regelmatig onder druk gezet doordat in de media veel naar internet wordt verwezen. Ook leggen anderen in hun omgeving soms druk op.

» Download het onderzoek.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.