×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 4 juli 2011 | 64x bekeken | Leestijd: 3 minuten

Onderwijsvakblad inDruk over social media en cloud computing

Stichting Kennisnet, hét expertisecentrum als het gaat om ict in het onderwijs, brengt ieder kwartaal het vakblad inDruk uit. In de zomereditie van het primair onderwijs staan social media centraal. In de editie van het voortgezet onderwijs wordt uitgebreid aandacht besteed aan cloud computing. Beide uitgaven zijn vanaf nu online te lezen.

INDRUK PO: SOCIAL MEDIA IN HET ONDERWIJS
In de zomereditie van inDruk po staat één vraag centraal: “Wat moet uw school met de overweldigende invloed van social media op onze kinderen en op onszelf?” Verder biedt inDruk een aantal kijktips voor Teleblik en Leraar24.

De volgende onderwerpen komen aan bod in de inDuk po van zomer 2011:

Webtips
InDruk biedt onderwijsprofessionals een aantal kijk- en webtips. Het attendeert u bijvoorbeeld op speciale uitzendingen van het Jeugdjournaal over social media, praktijkvoorbeelden op Leraar24 en websites die leerkrachten eenvoudige informatie bieden over social media.

Training Excellente leerkracht in social media
Hoe social media werken, krijgen leerkrachten meestal wel zelf onder de knie. Maar hoe kunt u die social media goed toepassen in het primair onderwijs? Wat is de meerwaarde, hoe houdt u het veilig en waar moet een leerkracht in didactisch opzicht op letten? De Bredase organisatie Innofun ontwikkelt hiervoor een trainingstraject.

De klas als proeftuin
Nederland is koploper in het gebruik van social media en ook onze kinderen lopen hierin vóór. Kinderen sturen elkaar berichtjes en foto’s via social media, nauwelijks meer via e-mail. Dit gebruik zal naar verwachting de komende jaren alleen nog maar stijgen. Scholen weten niet goed wat ze daarmee aan moeten. Nog maar weinig scholen hebben op dit gebied beleid gemaakt dat verder gaat dan ‘social media op school zijn verboden’.

De leer-kracht van social media
Onderwijsjournalist en -adviseur Erno Mijland is gefascineerd door de invloed van technologie op leren. Vanuit die fascinatie houdt hij zich bezig met games, mediawijsheid en social media.

Tweespraak
Manja van Buul, leerkracht van groep 7 op obs De Eendracht in Mijdrecht chat met Leonie (11). De chat gaat over social media en over hoe die in de les gebruikt kunnen worden.

INDRUK VO: CLOUD COMPUTING
In de zomereditie van inDruk vo wordt uitgebreid stilgestaan bij de toepassing van cloud computing in het onderwijs.

De volgende onderwerpen komen aan bod in de inDuk vo van zomer 2011:

Cloud computing: wat is het?
Wat is toch dat fenomeen waarover u steeds meer hoort in uw omgeving? En hoe kan het worden ingezet binnen het onderwijs?

Cloud computing: voordelen en nadelen
Een school die gebruik maakt van cloud computing, hoeft minder tijd en geld te besteden aan de techniek. Daarmee komt er ruimte beschikbaar voor de toegevoegde waarde van ict in het onderwijs. Zonder dat de kosten hoger worden. Wat zijn verder voor- en nadelen van deze techniek?

Meewerken aan het onderwijs van de 21e eeuw
Hoe bepaalt u als school welke ict-diensten (al dan niet in de cloud) u gaat gebruiken? Belangrijk daarbij is om te redeneren vanuit de onderwijsvisie van de school. Hoe heeft Mytylschool De Brug dat gedaan?

Cloud computing: goede voorbeelden
Docenten Henk Orsel en Aad van der Drift spreken over de inzet van cloud computing in het alledaagse onderwijs. Hoe kun je bijvoorbeeld Twitter inzetten binnen school? Hoe verloopt de implementatie van ict in het onderwijs?

Cloud computing: een nieuwe manier van werken
Cloud computing is de niewue ict-revolutie. Informatie wordt niet langer op de eigen computer of server opgeslagen, maar via online services (cloud). Internet is meer dan en wereldwijde informatiebron. Het is steeds vaker een bron van software en zelfs van ict-platforms voor bedrijven. InDruk bespreekt drie voorbeelden.

Bring your own device!
Nederland 2022. Alle vo-leerlingen hebben een smartphone, waarmee ze toegang hebben tot les- en toetsmateriaal dat op hun situatie is toegespitst. Toekomstmuziek? Misschien, maar wel is duidelijk dat er meer en meer gebruik wordt gemaakt van mobiele devices, zoals laptops, smartphones en tablets.

Welke clouddiensten zijn er voor het onderwijs?
Tot slot geeft inDruk vo nog een kort overzicht van een aantal clouddiensten waar scholen uitstekend gebruik van kunnen maken. Het Zuyderzee College, Culemborgse school Lek en Linge, en Scholengemeenschap Lelydorp delen hun ervaringen.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.