×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 4 mei 2011 | 53x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Onderwijs wil meer op afstand leren en online samenwerken

De winnaars van de Innovatieregelingen 2011 van het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma zijn bekend. Er werden maar liefst 158 aanvragen ingediend voor de regelingen, waarmee instellingen van basisschool tot universiteit kans maakten op een stimuleringsbijdrage van maximaal € 10.000,-. Opvallend was het grote aantal aanvragen voor het thema Leren op afstand / Online samenwerken. SURFnet en Kennisnet willen met de regelingen innovatieve ICT-experimenten stimuleren die een onderwijskundig relevant probleem oplossen.

Leren op afstand en Online samenwerken
In totaal werden 85 aanvragen voor Leren op afstand en Online samenwerken ingediend, waarvan er 13 zijn gehonoreerd. De Koningin Julianaschool uit ’s Gravenpolder bijvoorbeeld gaat de Khan Academy gebruiken, een innovatieve leeromgeving waarbij leerlingen hun eigen leerlijn doorlopen ondersteund met instructiefilmpjes en hints. Het gehonoreerde project gaat Nederlandstalige instructiefilmpjes ontwikkelen en pilots uitvoeren. Madelief Keyser, programmamanager Kennisnet: “De grote interesse voor Leren op afstand en Online samenwerken laat zien dat dit onderwerp echt leeft binnen het onderwijs. Het is goed om te zien dat we instellingen kunnen helpen innovatieve toepassingen praktisch in te zetten, sneller dan zonder de innovatieregelingen mogelijk zou zijn.”

Nieuwe videotoepassingen
Het Innovatieprogramma honoreerde binnen het thema Nieuwe videotoepassingen negen voorstellen van de 38 ingediende aanvragen. Bij ROC Leiden gaan studenten in het project Chambers of time, onderdeel van het vak burgerschap, ervaring opdoen met audio-visuele toepassingen. In het project worden interviews opgenomen om zodoende herinneringen levend te houden.

Augmented Reality en 4k video
Het thema Augmented Reality leverde in totaal 30 projectvoorstellen op, waarvan er 10 zijn gehonoreerd. Petra Boezerooy, programmamanager SURFnet: “Augmented Reality (AR) betekent het verrijken van de werkelijkheid met virtuele informatie. Alhoewel AR nog een vrij nieuwe techniek is in het onderwijs, zijn we blij met het grote aantal ingediende voorstellen. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam diende een voorstel in op het raakvlak van Augmented Reality en Serious Gaming; met de Kinect worden röntgenbeelden met real-time opnames van Geneeskunde-student vermengd. De student neemt als het ware een kijkje in het eigen lichaam en krijgt spelenderwijs anatomische les.”

Voor 4k video werden de minste voorstellen aangedragen, vijf in totaal. De 4K video techniek, waarbij hyperscherp beeld met behoud van elk detail vastgelegd en getoond kan worden is nog relatief onbekend binnen het onderwijs. De kwaliteit van de ingezonden voorstellen was goed waardoor vier van de voorstellen een stimuleringsbijdrage ontvangen. SURFnet en Kennisnet hopen dat deze voorstellen andere instellingen zullen inspireren.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.