×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 11 juni 2010 | 1x bekeken | Leestijd: 1 minuut

NOS voorziet internetproblemen op 14 juni

De omroep verwacht dat het internet trager wordt en waarschuwt Oranjefans alvast dat bij 120.000 aangesloten computers de maximumcapaciteit van de online-uitzending is bereikt.

Vol is Vol
Grote groepen onlinekijkers lopen daarmee het risico achter het net te vissen en doelpunten te missen. Hoofd Nieuwe Media Roeland Stekelenburg van de NOS raadt organisatoren van WK-feestjes aan om kabel-tv te regelen of digitenne, om teleurstellingen te voorkomen: „Voor digitenne heb je alleen een speciale usb-stick nodig of een kastje om de zenders van de publieke omroep gratis te kunnen ontvangen en dat voorkomt een hoop problemen”.

Peking
Tijdens de Olympische Spelen in Peking werd de grens bereikt bij honderdduizend internetkijkers die tijdens de finale van het waterpolo dames allemaal tegelijkertijd naar de videostream keken. Ook dit voorlopige record leidde tot overbelaste netwerken.

Het is voor het eerst dat de NOS tijdens een WK alle voetbalwedstrijden live en integraal aanbiedt op internet. Vooral maandag kan dit tot problemen leiden, aangezien de wedstrijd Nederland-Denemarken om 13.30 uur begint en veel mensen dan nog op hun werk zitten. Oranje speelt de overige wedstrijden in de groepsfase op gunstiger tijdstippen op zaterdagmiddag en donderdagavond.

Capaciteit
„De capaciteit op het internet is niet toereikend voor zulke grote hoeveelheden video”, waarschuwt Stekelenburg. „Dat ligt niet aan de NOS, maar aan de grootte van belangrijke internetknooppunten zoals bij bedrijfsnetwerken en internetproviders. Als iedereen tegelijkertijd de livestreams wil bekijken, ontstaat er congestie op het internet en dreigt alles in elkaar te storten. Dan krijgt helemaal niemand verbinding meer. De NOS beperkt daarom het aantal verbindingen tot 120.000. Iedereen die te laat inlogt, krijgt de melding dat de capaciteit bereikt is. Het stadion is dan vol. Daarmee hopen we dat de kwaliteit goed blijft.”

KPN stelt in overleg met de NOS maandag meer bandbreedte beschikbaar op de bedrijfsnetwerken, Stekelenburg: „Om de boel aan alle kanten op te rekken, maar uiteindelijk geldt: vol is vol.”

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.