×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 19 november 2010 | 6x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Ninja Turtles houden gemoederen bezig op conferentie mediawijsheid

In het hart van de Nederlandse media, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, heeft op 18 november de eerste door Mediawijzer.net georganiseerde Nationale Conferentie Mediawijsheid plaatsgevonden. (Foto: Jorrit Lousberg)

Verslagen
– Verslag plenair programma & tafeldiscussies
– Bijlage Tafeldiscussies

Nationale Conferentie Mediawijsheid
Hoe kunnen we kennis en kunde van mediawijsheid binnen journalistiek verbinden met andere sectoren? Dit en andere vragen over media zijn vandaag op de conferentie uitgebreid besproken. Doel van deze dag? Om de discussie op gang te brengen en creatief mee te denken over oplossingsrichtingen voor effectief mediagebruik.

Ninja Turtles Syndrome
“Het probleem is het Ninja Turtles Syndrome”, schetst Nick Davies, onderzoeksjournalist, “in de jaren tachtig kon je kinderen niet tegenhouden dit te kijken, anders konden ze niet meedoen op het schoolplein. Zo gaat het ook met nieuws. De betrouwbaarheid van nieuws gaat ten onder aan de commercialisering van journalistiek,” zo is de kern van zijn verhaal. Je moet alles wel brengen, en snel, anders doet iemand anders het wel.

Eenzelfde trend lijkt zich te ontwikkelen in journalistiek. Vijftig jaar geleden, zo schetst Davies, hadden journalisten meer tijd om nieuws te maken, bronnen te checken en artikelen te schrijven. Tegenwoordig leidt de journalistiek onder de toegenomen commerciële druk. Nieuws is entertainment geworden.

“We [journalists, red.] are no longer a reliable source of information and especially important information.”
Dit voorbeeld onderstreept de noodzaak van mediawijsheid. Niet alleen in onderwijs, maar ook in andere sectoren heeft men hiermee te maken. Hoe betrouwbaar is informatie nog?

Dit blijkt ook uit de documentaire van Hans Heijnen ‘Getuige 1 minuut’ waarin een filmpje zodra het circuleert op internet een heel eigen leven gaat leiden.

De discussie omtrent de voor- en nadelen van burgerjournalistiek en de mogelijkheden door nieuwe media worden dan ook uitgebreid door de aanwezige experts bediscussieerd.

Aan het eind van de dag beaamt 65% van de aanwezigen dat een gebrek aan mediawijsheid toch wel als het nieuwe analfabetisme beschouwd kan worden.

Conclusie
Is het doel van de dag om de discussie op gang te brengen en creatief mee te denken over oplossingsrichtingen voor effectief mediagebruik gehaald?

Deze eerste Nationale Conferentie Mediawijsheid heeft in ieder geval genoeg informatie en inspiratie opgeleverd het debat voort te zetten.
Dat de gekozen opzet om deelnemers uit te nodigen uit verschillende sectoren goed viel, wordt tot slot geïllustreerd door dit citaat uit de wandelgangen: “ik vond het wel een verrijking om te weten wat er bij andere sectoren leeft. Het is zo makkelijk om alleen te denken dat mediawijsheid alleen geldt in onderwijs.”

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.