×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 22 mei 2013 | 295x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Nieuwe cursus ‘Kritisch televisie kijken’ voor ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers

Vanaf zeer vroege leeftijd kijken kinderen graag naar de televisie. Maar met welke beelden komen ze in aanraking? Sluiten de programma’s wel aan bij hun leeftijd? Wat is de plaats van de tv in je groep of gezin: als emotionele uitlaatklep, alternatief klaslokaal of als verveelmachine? Beeld en Geluid heeft een cursus Kritisch Televisie Kijken ontwikkeld voor leerkrachten, pedagogisch medewerkers, ouders en/of opvoeders van kinderen tussen de 0 en 6 jaar. In de cursus leer je hoe jij en je kinderen/leerlingen met elkaar kunnen praten over wat ze zien op televisie.

Het medium televisie oefent een sterke aantrekkingskracht uit op kinderen. Media zoals de DVD en tabletcomputers werken drempelverlagend en vergroten de ‘beeldschermtijd’ van kinderen. Ouders en opvoeders maken zich vaak zorgen over de beelden waar hun leerlingen/kinderen gevraagd of ongevraagd mee in aanraking komen: Hoeveel uur per week televisie kijken is acceptabel? Moet tv kijken altijd verantwoord zijn of mag het ook ter ontspanning?

Over de cursus
In de cursus ‘Kritisch televisie kijken’ leer je hoe jij en je kinderen met elkaar kunnen praten over wat ze zien op televisie. Naar aanleiding van een aantal gefilmde interviews komen verschillende jeugdtelevisiedeskundigen van Nickelodeon, de NTRYoungWorks en het Nederlands Jeugdinstituut aan het woord over kindertelevisie. Vervolgens wordt er in de groep gediscussieerd over een aantal prikkelende stellingen. Je leert meer over de technieken achter de televisie en over de merchandise van televisieprogramma’s die je in de supermarkt en speelgoedwinkel tegenkomt. Na afloop van de cursus ontvang je praktische handreikingen om het gesprek op school, in de groep, of thuis aan de keukentafel voort te zetten.

Voor wie?
De cursus is geschikt voor groepen leerkrachten, pedagogisch medewerkers, ouders en/of opvoeders van kinderen tussen de 0 en 6 jaar die meer willen weten over de rol die televisie speelt in het leven van hun kinderen en daar actief richting aan willen geven. De cursus wordt door een gespecialiseerde medewerker van Beeld en Geluid gegeven op locatie door heel Nederland en is daarmee uitstekend geschikt als invulling van een ouderavond op kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of kleuterschool. De cursus draagt bij aan de bevordering van mediawijsheid bij ouders/opvoeders en kinderen en is mede mogelijk gemaakt door Mediawijzer.net.

Lees meer over de cursus ‘Kritisch televisie kijken’

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.