×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 11 mei 2010 | 103x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Nieuwe community; (veilig) internet voor mensen met een verstandelijke beperking

Vanaf 1 mei 2010 is op de kennisportal gehandicaptenzorg de community (veilig) internet voor mensen met een verstandelijke beperking gestart. Vanaf 1 mei 2010 is op de kennisportal gehandicaptenzorg de community (veilig) internet voor mensen met een verstandelijke beperking gestart. De community is bedoeld voor medewerkers in de zorg en andere belangstellenden. Aanmelden kan via www.blikopmedia.nl/community.

De community is opgericht om medewerkers die ervaringen hebben met internetgebruik van hun cliënten een platform te bieden. Men kan hier ervaringen uitwisselen, kennis delen en discussiëren. Er is tevens een overzicht te vinden van aangepaste websites en speciale software voor mensen met een verstandelijke beperking.

Mensen met een verstandelijke beperking maken steeds meer gebruik van het internet. Een positieve ontwikkeling. Uit het onderzoek ‘de invloed van internet op sociale isolatie van mensen met een verstandelijke en lichamelijke handicap’ van S. Langendoen blijkt echter dat veel medewerkers in de zorg internetgebruik door hun cliënten eng vinden en bang zijn om de controle te verliezen. De vraag is of dit een reden is om internetgebruik te verbieden of streng te controleren. Mag je in het kader van het zelfbeschikkingsrecht iemand internettoegang ontzeggen? Is internet een fundamenteel recht? Over deze en andere onderwerpen kan in de community gediscussieerd worden.

Als mensen met een verstandelijke beperking optimaal willen participeren in de samenleving moeten ze in de mogelijkheid gesteld worden gebruik te maken van het internet. Dit heet e-inclusie. Over hoe er gewerkt wordt aan e-inclusie, waarom het zo belangrijk is en wat er nog nodig is om het te bereiken, is te lezen in de community.

Blik op media is een bedrijf dat zich inzet voor mediawijsheid van mensen met een verstandelijke beperking en de mensen om hen heen. Blik op media geeft voorlichting aan medewerkers uit de zorg, gastcollege’s aan studenten binnen sociale opleidingen en verzorgt ouderavonden voor het speciaal onderwijs. Blik op media ontwikkelt momenteel een meetinstrument om mediawijsheid te kunnen meten bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Dit meetinstrument zal in april 2011 vrij beschikbaar zijn voor alle zorginstellingen in Nederland. www.blikopmedia.nl

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.