×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 3 augustus 2010 | 38x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Nieuw fenomeen: de contentfabriek

Terwijl journalisten elders hun baan verliezen, is er in de Verenigde Staten een nieuwe bedrijfstak aan het ontstaan waar de ontslagen journalisten weer aan de slag kunnen. Zogeheten contentfabrieken hebben een onverzadigbare behoefte aan artikelen. De kwaliteit is van ondergeschikt belang, de nadruk ligt op het draaien van een zo hoog mogelijke productie.“Als je wilt weten hoe het met ons beroep afloopt, moet je naar Demand Media kijken”, schreef webveteraan en voormalig WSJ-columnist Jason Fry eind vorig jaar op zijn blog. Hij had net een artikel in Wired gelezen over de succesvolste contentfabriek, Demand Media.

Het artikel in Wired verhaalt onder meer van een cameraman die vroeger nog weken kon uittrekken om een zeldzame vogel te filmen, maar nu voor Demand Media tien video’s per dag (à raison van 20 dollar per filmpje) moet schieten om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. “Dit is de journalist als Chinese fabrieksarbeider”, stelt Fry. “Met dit verschil dat het werk in een fabriek voor Chinezen van het platteland een stap vooruit is.”

Contentfabrieken (ze worden ook wel content mills of content farms genoemd) verdienen hun geld met de publicatie van online artikelen. Dat wil zeggen: met de advertenties die naast de betreffende artikelen verschijnen. De artikelen van Demand Media zijn onder meer terug te vinden op eHow, Trails.com en Cracked.com.

Het productieproces in een contentfabriek heeft veel weg van dat in een normale fabriek: grote delen zijn geautomatiseerd en de arbeid van de freelance auteurs die artikelen aanleveren, heeft veel weg van het werk aan de lopende band: een lage stuksprijs maakt het noodzakelijk om flink door te werken.

Lees verder op De Nieuwe Reporter

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.