×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 4 maart 2010 | 13x bekeken | Leestijd: 1 minuut

NICAM onderzoekt gebruik parental control functies

Het toenemende (mobiele) mediagebruik van kinderen – via bijvoorbeeld mobiele gameconsoles, smartphones en laptops – is voor het NICAM aanleiding om te onderzoeken of parental control functies voldoende bekend zijn en goed werken. Deze functies stellen ouders in staat om het gebruik van die media door hun kinderen te controleren en te beperken. De Adviescommissie van het NICAM heeft het initiatief genomen tot het onderzoek. De classificatiesystemen en afspraken rond Kijkwijzer (tv-programma’s en film) en PEGI (games) zijn relevant voor nagenoeg alle tv-programma’s, films, videos en games die in Nederland worden aangeboden. Hoewel er verschuivingen zijn, laat trendonderzoek zien dat deze media een sterke positie houden, ook bij kinderen en jongeren. Door internet is echter de toegang tot mediaproducties aanzienlijk vergroot. Het aanbod via internet ontsnapt voor een deel aan Kijkwijzer en PEGI. Daarom zijn de parental control functies en diensten een aanvulling om kinderen te kunnen beschermen tegen schadelijke mediaproducties. Parental control stelt ouders onder meer in staat om toegang tot games, websites, bepaalde inhoud en diensten uit te schakelen of te beperken. Technologisch is er veel mogelijk om ouders een helpende hand te bieden, bijvoorbeeld ook de toepassing van Kijkwijzer en PEGI als filter in parental control functies.

Parental control belangrijk voor mobiele apparatuur
Parental control functies worden belangrijker omdat mobiele apparatuur zich bij uitstek leent om zonder ouderlijk toezicht gebruikt te worden. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat ouders nog weinig gebruik maken van de parental control functies die momenteel worden aangeboden. Het NICAM laat dan ook onderzoeken in welke mate die functies en diensten bekend zijn bij ouders, of ze gebruiksvriendelijk en effectief zijn en of ze voldoen aan de behoefte van ouders.

Verantwoordelijkheid media-industrie
Wim Bekkers, directeur van het NICAM: ‘Ouders zijn natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het toezicht. Voorlichting en het mediawijzer maken van ouders én kinderen zullen ongetwijfeld kunnen bijdragen tot meer kennis en daardoor een meer verantwoord gebruik. De media kunnen ouders daarbij helpen. Kijkwijzer en PEGI zijn daarvan voorbeelden. De snelle technologische ontwikkelingen maken ook effectieve parental control systemen mogelijk. We willen de uitkomsten en inzichten die uit onderzoek volgen dan ook delen met alle betrokken partijen – industrie, overheid en politiek – en hopen dat zij de handschoen opnemen.’
Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Ouders Online en Groter Groeien/Ouders van Nu.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.