×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 3 februari 2012 | 70x bekeken | Leestijd: 3 minuten

Netwerkpartners brainstormen tijdens inspirerende Ideedag

“Ideeën genoeg over thema ‘invloed van media op leefstijl jongeren.” Dat was een van de vele enthousiaste reacties op de door Mediawijzer.net georganiseerde Ideedag. Die middag was speciaal bedoeld voor netwerkpartners van Mediawijzer.net om de Mediawijzer Stimuleringsregeling 2012 toe te lichten. Tijdens de Ideedag deden netwerkpartners inspiratie op voor het indienen van een project. Daarnaast konden ze samenwerkingsverbanden aangaan met andere netwerkpartners. De bijeenkomst vond plaats in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op 1 februari 2012.

Rapport ‘Mediawijzer Stimuleringsregeling 2012’
Op de Ideedag waren 82 netwerkpartners afgekomen voor meer informatie over de Stimuleringsregeling. Met de regeling ondersteunt Mediawijzer.net initiatieven om mediawijsheid onder de Nederlandse bevolking te vergroten. Het doel van de Mediawijzer Stimuleringsregeling 2012 is innovatie en een blik naar de toekomst. Tijdens de Ideedag kwamen verschillende sprekers aan het woord om de 3 thema’s van de regeling toe te lichten: Nieuwste onderwijstrends, Intergenerationeel leren en Invloed media op leefstijl.

Nieuwste onderwijstrends
Wim Veen, Hoogleraar Educatie en Technologie aan de TU Delft, pleitte in zijn presentatie voor C-learning (customized). Leerlingen kunnen eigenlijk heel veel leren zonder dat er een docent aan te pas komt. Technologie is een belangrijk onderdeel van ons leven, zowel in het onderwijs als in het bedrijfsleven. Veen kijkt naar het bedrijfsleven om te zien wat het onderwijs nodig heeft. Volgens Wim is E-learning de vervanging van de bestaande processen en moeten we daarom naar C-learning: van representeren naar participeren.

Intergenerationeel leren
Jolanda Nuyts, onderzoeksassistent in het Haus der Geschichte Baden-Württemberg in Stuttgart, gaf een toelichting op het onderwerp ‘Family learning’. Zij wijst een belangrijke rol toe aan het leerproces binnen een familie. Er zit grote waarde in het actief samen doen van activiteiten, het delen van ervaringen en het aangaan van de dialoog met elkaar. Je kunt alleen van ‘Family learning’ spreken als ieder familielid wordt betrokken. Op deze manier wordt kennis van generatie op generatie overgedragen.

Invloed media op leefstijl
Astrid Poot, senior adviseur en teamleider van YoungWorks Live, lichtte het thema ‘Invloed media op leefstijl’ toe. Daarbij richtte zij zich vooral op jongeren. Tijdens de presentatie nam ze de netwerkpartners mee in de leefwereld van jongeren. Volgens Poot verliest ratio het van emotie en krimpt de geloofwaardigheid reclamemakers in die leefwereld. “Jongeren bereik je door ze actief te betrekken en zorg dat je aansluiting vindt bij een behoefte,” aldus Astrid Poot.

Aan de slag in werkgroepen
Na de presentaties gingen de aanwezigen met de 3 verschillende thema’s aan de slag in kleine werkgroepen. Het doel van deze activiteit was het stimuleren van innovatieve ideeën voor de regeling en netwerkparnters met elkaar in contact te brengen. Aan de hand van de thema’s probeerden ze al brainstormend met een idee te komen voor een project. Hierbij werden de doelgroep, het probleem, de aanpak en en het resultaat beschreven. Er ontstonden vele ideeën.
Download ideeën netwerkactiviteit (pdf)

Discussieer mee
Was u niet aanwezig bij de Ideedag, maar wilt u wel meedoen aan discussies of met netwerkpartners in contact komen? Meld u dan aan op de LinkedIn-groep van Mediawijzer.net.

Meer informatie en aanvraag indienen
Kijk voor meer informatie op onze speciale pagina over de Mediawijzer.net Stimuleringsregeling 2012. Voor het indienen van aanvragen zijn 2 rondes. De deadline voor het indienen van de eerste ronde is op 13 april. De aanvraagperiode van de tweede ronde begint op 6 juli en sluit op 28 september.


Wim Veen over de nieuwste onderwijstrends (Foto: Xander Remkes)


Jolanda Nuyts over intergenerationeel leren (Foto: Xander Remkes)


Astrid Poot over de invloed van media op de leefstijl van jongeren (Foto: Xander Remkes)


Netwerkpartners wisselen ideeën uit voor mediawijze initiatieven (Fotograaf: Xander Remkes)

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.