Challenge Nederland Mediawijs 2019

Gaat jouw organisatie de uitdaging aan?

In deze snel digitaliserende samenleving wordt mediawijsheid steeds belangrijker. Niet alleen voor de opgroeiende jeugd, maar ook voor volwassenen en kwetsbare groepen die moeite hebben om aan te haken of de ontwikkelingen bij te houden.

Met de Challenge Nederland Mediawijs 2019 daagt Netwerk Mediawijsheid (nieuwe) netwerkpartners uit om een speelse en effectieve toepassing van de MediaDiamant te ontwikkelen, speciaal voor volwassenen en (ondersteuners van) kwetsbare volwassenen en kinderen.

Zet jouw organisatie zich in voor het vergroten van mediawijsheid onder volwassenen of (ondersteuners van) kwetsbare groepen? Of is dat jullie ambitie? Ga dan ook de uitdaging aan.

Tijdens de challenge krijgt je de kans om jullie idee in co-creatie, onder begeleiding van experts te versnellen naar een impactvol project. De winnaars van de challenge worden beloond met de stimuleringsbijdrage, die dit jaar 35.000 euro bedraagt.

Hoe werkt de Challenge Nederland Mediawijs?

Netwerk Mediawijsheid daagt (nieuwe) netwerkpartners uit om collectief mee te bouwen aan onze missie: Nederland mediawijs. Hoe bereiken we de mensen die achterblijven of zijn afgehaakt? En hoe ontwerpen we maatwerk voor kwetsbare mensen, zoals zij die een beperking hebben of zij die in armoede of eenzaamheid leven?

Met de Challenge Nederland Mediawijs worden netwerkpartners uitgedaagd om in samenwerking een speelse en effectieve toepassing van de MediaDiamant te ontwikkelen, speciaal voor volwassenen en (ondersteuners van) kwetsbare volwassenen en kinderen.

In 2017 is besloten om de stimuleringsbijdrage toe te kennen tijdens een challenge. Na een succesvolle eerste editie, wordt ook in 2019 een challenge georganiseerd. Net als in 2017 staat de MediaDiamant centraal. De MediaDiamant belicht de vijf pijlers van mediaopvoeding en vormt een handvat bij het bespreekbaar maken van mediagebruik en -gedrag. De tool helpt professionals om het gesprek over media te voeren met aandacht voor de risico’s, maar ook de kansen die media bieden.

MediaDiamant

Met de Challenge Nederland Mediawijs 2019 word jij als netwerkpartner uitgedaagd om de kracht van het netwerk te benutten: ontwikkel samen nieuwe manieren om werkelijk impact te hebben op volwassenen en (ondersteuners van) kwetsbare kinderen en volwassenen.

Wat?

De digitale transitie roept om nieuwe vormen van ondernemerschap. Nederland is van oudsher een toonaangevend innovatieland en ook nu is er een enorme groei aan vernieuwende, creatieve organisaties en bedrijven. De energie die daar vanuit gaat, gunnen we ook het Netwerk Mediawijsheid. We geven de netwerkpartners daarom de kans om de handen ineen te slaan, effectieve combinaties te maken en gezamenlijk een nieuw idee, concept of campagne uit te werken. Laat jouw speelse toepassing van de MediaDiamant voor de doelgroepen volwassenen en (ondersteuners van) kwetsbaren werkelijk impact hebben.

Hoe?

Om deel te nemen aan de challenge vorm je een team van 4-6 personen vanuit 2 of meer netwerkpartners. Met dit team bedenk je een eerste idee waarmee je op 12 september deelneemt aan de Accelerator Experience. Op deze dag trek je een sprint richting een scherp idee, ondersteund door een eerste prototype en aanzet tot marktstrategie. Experts op het gebied van creatief ondernemen, digitale transitie, media design en design thinking zijn de hele dag aanwezig en zorgen voor energie, input en snelheid.

Hoeveel?

De dag eindigt met een pitchronde, waarna een kundige jury maximaal 5 teams aanwijst die mee kunnen doen aan het incubator traject van drie weken. Daarin worden de teams verder begeleid bij het uitwerken van een business model, prototype en pitch. Deze teams verdelen een budget van 10.000 euro om naar eigen inzicht daaraan te besteden. Op 10 oktober, tijdens de Dutch Media Week, krijgen de teams de kans hun pitch te houden voor een eindjury. Deze verdeelt het beschikbare stimuleringsbedrag van 25.000 euro om de doorontwikkeling van de nieuwe producten te ondersteunen.

Planning

1 september 2019
Sluiting inschrijving om 00.00 uur

12 september 2019
Accelerator Experience in Beeld en Geluid

12 september tot 10 oktober 2019
Incubator traject voor geselecteerde teams

10 oktober 2019
Pitch en Award Ceremony tijdens de Dutch Media Week

Benieuwd naar de vorige editie?

In 2017 vond de eerste editie van de challenge van Netwerk Mediawijsheid plaats. De stimuleringsbijdrage werd toegekend aan onder andere de ontwikkelaars van de MediaJungle.

“Innoveren is proberen, peilen en opnieuw proberen. Garantie voor succes is er nooit. Ik was dan ook erg enthousiast toen Netwerk Mediawijsheid de klassieke subsidieaanvraag had omgezet in een challenge, inclusief professionele begeleiding. De experts tijdens de Design like a Startup-dag hebben ons enorm geholpen het idee te kaderen en te concretiseren.

Het winnen van de challenge heeft ons naast de financiële middelen ook direct (landelijke) bekendheid en een podium opgeleverd. Momenteel wordt MediaJungle op 600 plekken in heel Nederland en België met veel plezier gespeeld. Een ongelooflijk succes waar we enorm trots op zijn. Zonder de challenge was er geen MediaJungle geweest. Het was en is een prachtige reis waarvan de bestemming nog niet bekend is, laat staan in zicht. Ik gun iedereen deze reis.”

– Niels Bloembergen van Alliade, winnaar Mediawijzer.net Challenge 2017