Challenge Nederland Mediawijs 2019

Gaat jouw organisatie de uitdaging aan?

De wereld medialiseert en digitaliseert zo snel, dat we inmiddels spreken over een digitale transitie. Bij Netwerk Mediawijsheid vinden we dat alle Nederlanders het recht hebben hier de vruchten van te plukken. Mediawijsheid wordt dan ook steeds belangrijker. Niet alleen voor de opgroeiende jeugd, maar ook voor volwassenen en kwetsbaren die moeite hebben om aan te haken of de ontwikkelingen bij te houden.

Daarom daagt Netwerk Mediawijsheid netwerkpartners uit om collectief mee te bouwen aan onze missie: Nederland mediawijs. Hoe bereiken we de mensen die achterblijven of zijn afgehaakt? En hoe ontwerpen we maatwerk voor kwetsbare mensen, zoals zij die een beperking hebben of zij die in armoede of eenzaamheid leven?

Met de Challenge Nederland Mediawijs 2019 word jij als netwerkpartner uitgedaagd om de kracht van het netwerk te benutten: ontwikkel samen nieuwe manieren om werkelijk impact te hebben op volwassenen en (begeleiders van) kwetsbare kinderen en volwassenen.

Grijp deze kans om jullie idee in co-creatie, onder begeleiding van experts te versnellen naar een impactvol project. De winnaars van de challenge worden beloond met de stimuleringsbijdrage, die dit jaar 35.000 euro bedraagt.

» Doe mee aan de challenge, in 5 stappen


Hoe werkt de Challenge Nederland Mediawijs?

Met de Challenge Nederland Mediawijs worden netwerkpartners uitgedaagd om in samenwerking een speelse en effectieve toepassing van de MediaDiamant te ontwikkelen, speciaal voor volwassenen en (begeleiders van) kwetsbare volwassenen en kinderen.

In 2017 is besloten om de stimuleringsbijdrage toe te kennen tijdens een challenge. Na een succesvolle eerste editie, wordt ook in 2019 een challenge georganiseerd. Net als in 2017 staat de MediaDiamant centraal. De MediaDiamant belicht de vijf pijlers van mediaopvoeding en vormt een handvat bij het bespreekbaar maken van mediagebruik en -gedrag. De tool helpt professionals om het gesprek over media te voeren met aandacht voor de risico’s, maar ook de kansen die media bieden.

MediaDiamant

Wat?

De digitale transitie roept om nieuwe vormen van ondernemerschap. Nederland is van oudsher een toonaangevend innovatieland en ook nu is er een enorme groei aan vernieuwende, creatieve organisaties en bedrijven. De energie die daar vanuit gaat, gunnen we ook het Netwerk Mediawijsheid. We geven de netwerkpartners daarom de kans om de handen ineen te slaan, effectieve combinaties te maken en gezamenlijk een nieuw idee, concept of campagne uit te werken. Laat jouw speelse toepassing van de MediaDiamant voor de doelgroepen volwassenen en (begeleiders van) kwetsbaren werkelijk impact hebben.

Hoe?

Om deel te nemen aan de challenge vorm je een team van 4-6 personen vanuit 2 of meer netwerkpartners. Met dit team bedenk je een eerste idee waarmee je op 12 september deelneemt aan de Accelerator Experience. Op deze dag trek je een sprint richting een scherp idee, ondersteund door een eerste prototype en aanzet tot marktstrategie. Experts op het gebied van creatief ondernemen, digitale transitie, media design en design thinking zijn de hele dag aanwezig en zorgen voor energie, input en snelheid.

Hoeveel?

De dag eindigt met een pitchronde, waarna een kundige jury maximaal 5 teams aanwijst die mee kunnen doen aan het incubator traject van drie weken. Daarin worden de teams verder begeleid bij het uitwerken van een business model, prototype en pitch. Deze teams verdelen een budget van 10.000 euro om naar eigen inzicht daaraan te besteden. Op 10 oktober krijgen de teams de kans hun pitch te houden voor een eindjury. Deze verdeelt het beschikbare stimuleringsbedrag van 25.000 euro om de doorontwikkeling van de nieuwe producten te ondersteunen.

Benieuwd naar de vorige editie?

In 2017 vond de eerste editie van de challenge van Netwerk Mediawijsheid plaats. De <a href=”https://www.mediawijzer.net/stimuleringsregeling/” target=”_blank” rel=”noopener”>stimuleringsbijdrage</a> werd toegekend aan onder andere de ontwikkelaars van de MediaJungle.

“Innoveren is proberen, peilen en opnieuw proberen. Garantie voor succes is er nooit. Ik was dan ook erg enthousiast toen Netwerk Mediawijsheid de klassieke subsidieaanvraag had omgezet in een challenge, inclusief professionele begeleiding. De experts tijdens de Design like a Startup-dag hebben ons enorm geholpen het idee te kaderen en te concretiseren.

Het winnen van de challenge heeft ons naast de financiële middelen ook direct (landelijke) bekendheid en een podium opgeleverd. Momenteel wordt MediaJungle op 600 plekken in heel Nederland en België met veel plezier gespeeld. Een ongelooflijk succes waar we enorm trots op zijn. Zonder de challenge was er geen MediaJungle geweest. Het was en is een prachtige reis waarvan de bestemming nog niet bekend is, laat staan in zicht. Ik gun iedereen deze reis.”

– Niels Bloembergen van Alliade, winnaar Mediawijzer.net Challenge 2017