×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 18 juni 2009 | 46x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Nederlanders gehecht aan privacy

Bijna 90% van de Nederlanders is erg gesteld op hun privacy. Liever delen ze geen medische gegevens, locatiegegevens of sociale gegevens, en al helemaal niet met hun werkgever, bank of verzekeraar.Bijna 70% van de inwoners ziet bedrijven die hun gegevens opslaan of registreren als een probleem. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek naar de privacybeleving van Nederlanders wat ECP-EPN eerder bekend maakte.

Liever politie
De vragen die de 2500 Nederlandse deelnemers voorgeschoteld kregen, gingen met name over welke informatie ze met wie zouden delen. Zo werden er vragen gesteld over de OV-chipkaart, het EPD, kentekenregistratie door politie voor opsporingsdoeleinden, de bonuskaart, het delen van gegevens over de eigen locatie (Google Latitude) en social networksites zoals Hyves. Daaruit blijkt dat gegevens met betrekking tot de OV-chipkaart, kentekenregistratie en bonuskaart zonder zorgen met iedereen, behalve werknemers, banken en zorgverzekeraars, gedeeld worden. Een opvallend feit was daarnaast dat de gemiddelde Nederlandse burger zijn gegevens liever met politie en justitie deelt, dan met de buren.

Tegenstrijdig
Maar ook bleek er een tegenstrijdigheid in het onderzoek tussen het gebruik van een dienst en de privacybeleving. Meer dan 50% van de deelnemers deelt gegevens op sites zoals Hyves liever niet met de belastingdienst, politie of justitie, terwijl meer dan 20% van de Hyvers wel een openbaar profiel heeft. Volgens een recent Europees onderzoek (Trendbox) zijn Nederlanders wat naïef als het gaat over de bescherming van hun privé gegevens, maar de conclusie van het ECP-EPN onderzoek luidt:
“Uit het onderzoek van ECP-EPN blijkt echter dat de Nederlander wel degelijk veel waarde hecht aan privacy en met een gezonde scepsis kijkt naar de organisaties die hun gegevens in beheer hebben.”

Bron: Security.nl

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.