×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 9 december 2010 | 3x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Nederlander wil graag mediawijzer worden

In deze tijd waarin nieuwe media veelvuldig worden ingezet, hebben Nederlanders behoefte aan kennis hoe zij met deze media moeten omgaan. Dat blijkt uit een onderzoek dat in november onder ruim 1.000 Nederlanders door Right Marktonderzoek is uitgevoerd, naar aanleiding van de Week van de Mediawijsheid.Met mediawijsheid wordt bedoeld dat men weet waar, welke en hoe men media kan gebruiken, dat men in staat is de juiste keuzes te maken in gevonden informatie en dat men weet wanneer informatie betrouwbaar is en wanneer niet.

Resultaten Right Marktonderzoek
Ruim een derde van de Nederlanders geeft zichzelf een 6 of lager voor de mate waarin zij “mediawijs” zijn, terwijl meer dan de helft het wel belangrijk vindt om mediawijzer te worden. Men wil vooral graag meer weten over hoe moet worden omgegaan met computers, internet en mobiele telefonie.

Mannen vinden zichzelf iets “mediawijzer” dan vrouwen. Ook geldt dat hoe jonger men is, hoe meer verstand men meent te hebben van de verschillende media. Zo geven de jongeren van 18 tot 24 jaar zichzelf een 7,5, terwijl de 65+ers een 6,4 aan zichzelf geven op dit gebied.

Stimulering door overheid
De overheid is volgens de ondervraagden de meeste geschikte instantie om mediawijsheid te stimuleren. Ook scholen worden veel genoemd als partij hierin. Dat bibliotheken ook activiteiten organiseren om de mediawijsheid te stimuleren, weet driekwart van de Nederlanders niet; terwijl 73% van de ondervraagden een bibliotheek hiervoor wel een geschikte instantie vindt. Bibliotheken organiseren bijvoorbeeld activiteiten omtrent het bouwen van websites, bewerken van foto’s en het zoeken op internet.

Download het Right Marktonderzoek

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.