×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 28 februari 2012 | 1x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Nederland ondertekent ACTA voorlopig niet

De Nederlandse overheid is voorlopig niet van plan om het antipiraterijverdrag ACTA te ondertekenen. De overheid wacht totdat het Europees Hof een uitspraak heeft gedaan over het verdrag. Dat hebben minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) en staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Uitstel van ACTA
Onder leiding van GroenLinks vroeg een Kamermeerderheid eerder deze maand om uitstel van het ondertekenen van de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Het antipiraterijverdrag wil de handel in illegale producten tegen gaan en het intellectueel eigendom beschermen. De partijen die het uitstel hebben aangevraagd, vrezen dat het verdrag in strijd is met Nederlandse wetgeving en grondrechten.

Beoordeling door Europees Hof
De Nederlandse overheid heeft het ondertekenen van ACTA opgeschort, omdat de Europese Commissie het verdrag eerst gaat voorleggen aan het Europees Hof. Deze instelling zal kijken of het verdrag voldoet aan Europese wet- en regelgeving. De Europese Commissie tekende ACTA eerder al, maar het Europees Parlement moet nog over het verdrag oordelen. Nederland is niet het enige land dat ACTA nog niet heeft ondertekend. Ook Duitsland, Polen, Tsjechië en Slowakije staan nog niet achter het verdrag. Het is nog niet bekend wanneer het Europees Hof uitspraak zal doen.

Protest tegen ACTA
Ook buiten de de Tweede Kamer is veel protest tegen het verdrag. Verschillende groepen vinden dat met het ondertekenen van het verdrag de vrijheid van meningsuiting in het gedrang komt. Er is ook weerstand, omdat het verdrag via achterkamertjespolitiek tot stand is gekomen. Er zijn petities opgezet om overheden te overtuigen tegen ACTA te stemmen. Zo verzamelde campagnenetwerk Avaaz.org bijna 2,5 miljoen handtekeningen tegen het ACTA-verdrag.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.