×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 25 oktober 2013 | 135x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Nederland koploper op het gebied van media-educatie

Op de speciale conferentie “Media Creativity in modern child life” van Mediawijzer.net en Cinekid op maandag 21 oktober bleek eens te meer dat Nederland een van de koplopers is in Europa als het gaat om media-educatie. In aanwezigheid van Minister Jet Bussemaker van OCW en de Europese commissaris voor Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken Androulla Vassiliou spraken verschillende vertegenwoordigers van politiek, bedrijfsleven en cultuur met elkaar over de noodzaak om kinderen in heel Europa klaar te stomen voor een toekomst in een wereld waar grenzen zijn weggevallen en die gedomineerd wordt door media.

Samenwerking creatieve sector en bedrijfsleven met onderwijs
Zowel Eurocommissaris Vassiliou als Minister Bussemaker benadrukten de noodzaak om samenwerkingen tot stand te brengen tussen de creatieve sector en het bedrijfsleven en het onderwijs. Op deze manier vinden kinderen die later in de media / creatieve sector willen gaan werken steeds beter aansluiting op de wensen voor nieuwe medewerkers in dit werkveld. Bussemaker haalde als speciaal voorbeeld de verschillende Technasia van Nederland aan.

Media educatie in Nederland
Aan het eind van de conferentie reikte Mary Berkhout, de programmamanager van Mediawijzer.net, aan commissaris Vassiliou de Engelse uitgave van het rapport “Media-onderwijs over de grenzen” uit. Dit rapport bevat de uitkomsten van een journalistiek onderzoek uitgevoerd door Jelmer Mommers in opdracht van Mijn Kind Online en Kennisnet en met medewerking van Mediawijzer.net.

Het onderzoek geeft aan hoe media educatie in Finland, Zweden, Groot-Brittannië en Nederland is aangepakt, waarin elk land succesvol is maar ook waar nog zwakte punten liggen. Nederland heeft als sterk punt de gestructureerde aanpak om media-onderwijs op basis van een goed gefundeerd theoretisch kader in de scholen te brengen. Gecombineerde initiatieven in Nederland bieden perspectief op structureel media-onderwijs van hoge kwaliteit, zonder dat daarvoor het curriculum herzien hoeft te worden.

» Lees hier meer over het onderzoek: Media-onderwijs over de grenzen (rapport is in het Nederlands en Engels te downloaden).

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.