×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
zaterdag 6 februari 2010 | 2x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Nederland 3e in E-readiness Index

Nederland komt uit op de derde plaats in de wereldwijde E-readiness Index. Vorig jaar stond Nederland nog op de zevende plaats. Zweden is nu tweede en Denemarken staat op de eerste plaats in de ict-ranglijst van landen. Die twee landen waren vorig jaar nog respectievelijk vijfde en derde in de E-readiness ranglijst. Nederland stond toen nog op de zevende plaats, maar had in 2006 de zesde plaats veroverd.

De ‘digitale paraatheid’ is gedefinieerd als het nationale vermogen om informatie- en communicatietechnologieĆ«n (ict) effectief te benutten om de economie en het welvaartsniveau te stimuleren.

Deze jaarlijkse wereldranglijst wordt opgesteld door The Economist Intelligence Unit, de informatietak van uitgeverij The Economist Group, in samenwerking met IBM. De E-readiness ranking is in 2000 voor het eerst gemaakt.

VS van troon gestoten
De Verenigde Staten is in de ranglijst van 2009 gedaald naar de vijfde plaats. De bakermat van veel ict, zowel hardware als software, voerde de lijst vorig jaar nog aan. Nu zijn dus Denemarken, Zweden, Nederland en Noorwegen de VS gepasseerd. West-Europa scoort hoe dan ook goed in de totale lijst.

De top tien bestaat verder in volgorde uit: Australiƫ, Singapore, Hong Kong, Canada en Finland. Opvallend is dat het zeer breedbandige Zuid-Korea op een relatief lage plaats staat: negentien. Ook hardwareproductielanden als Taiwan en China scoren niet heel goed: respectievelijk zestien (gestegen van negentien vorig jaar) en zesenvijftig (gelijk aan 2008). Ict-uitbestedingsland India, dat in toenemende mate ook software produceert, bekleedt de achtenvijftigste plaats (gezakt van vierenvijftig).

Nederland heeft een gedeelde eerste plaats in de categorie van technische infrastructuur. De dekkingsgraad van breedband ligt tegen de 40 procent van de bevolking, constateert The Economist Intelligence Unit. Denemarken heeft ook zo’n hoge breedbanddekking. De meeste ontwikkelde landen zitten nog rond de 20 procent.

Wegingsfactoren
Het gaat voor de notering op de E-readiness ranglijst niet alleen om de beschikbaarheid van breedband. Het gebruik ervan weegt ook zwaar mee. In landen als Nederland, Noorwegen en Finland gebruikt minstens 70 procent van de internetgebruikers hun verbinding ook voor bijvoorbeeld online-bankieren.

Wat betreft het juridische aspect van ict, zoals privacyregels, bestrijding van cybercrime en spam, deelt Nederland een tweede plaats met Oostenrijk en Italiƫ. Hong Kong en Singapore delen daar de eerste plaats.

Voor de bepaling op de ranglijst tellen zes factoren mee. Dit zijn connectiviteit (20 procent), zakelijk umfeld (15 procent), sociale en culturele omgeving (15 procent), juridische aspecten (10 procent), overheidsbeleid en -visie (15 procent), en acceptatie door consumenten en bedrijven (25 procent).

Bron: Webwereld

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.