×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 19 april 2012 | 52x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Nationale Dag tegen Pesten

Pesten is een veelvoorkomend probleem. Op scholen en sportverenigingen worden mensen dagelijks gepest, maar ook online via sociale media en mobiele telefoons. Daarom vraagt Mediawijzer.net hier extra aandacht voor op 19 april tijdens de nationale Dag tegen Pesten.

Plagen of pesten?
Plagen wordt vaak als onschuldig ervaren, maar kan ook doorslaan en door een ander als pesterij worden ervaren. Pesten kan langdurige gevolgen hebben voor slachtoffers. Tegenwoordig hebben jongeren veel jongeren de beschikking over een smartphone en een eigen computer. Hierdoor kan makkelijker (anoniem) worden gepest. Er zijn organisaties die hulp bieden aan slachtoffers van online pesten:

  • Diploma Veilig Internet – Gratis lespakket van Kennisnet voor de groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs. Eén van de hoofdstukken gaat speciaal over digitaal pesten. Het lespakket gaat gepaard met een pestenquête die online kan worden afgenomen.
  • Pestweb – Online vraagbaak voor kinderen van 7 tot 18 jaar, leerkrachten en ouders.
  • Meldknop – Meldknop.nl geeft jongeren advies wanneer zij te maken krijgen met nare online ervaringen, zoals pesten.
  • Mijn Kind Online – Mijn Kind Online helpt ouders bij de online opvoeding van hun kinderen.
  • Mediaopvoeding – Op de website Mediaopvoeding.nl kunnen ouders terecht met allerlei vragen over mediaopvoeding, waaronder online pesten.
  • Aandacht voor pesten –  Een initiatief van Kinder-en Jeugdtherapeuten Anja van de Weerd en Mieke Elberts. Belangeloos hebben zij de Stichting opgezet en is er inmiddels een landelijk netwerk van hulpverleners aangesloten die direct hulp kunnen verlenen aan slachtoffers. 

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.