×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 19 februari 2015 | 2242x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Nationaal Media Paspoort voor leerlingen basisschool

De Nationale Academie voor Media & Maatschappij (NAMM) wil na de zomervakantie een Nationaal Media Paspoort voor groep 7 en 8 van de basisschool lanceren. Daarmee kunnen mediacoaches op een nieuwe manier mediawijsheid in de klas brengen.

» Update: inmiddels is het lesmateriaal gelanceerd, lees hier een inhoudelijke recensie

Het idee achter het te ontwikkelen lespakket is dat kinderen virtueel op reis gaan. Tijdens hun reis ontvangen ze boarding passes voor oefeningen die zowel digitaal als klassikaal worden aangeboden over thema’s als privacy, sociale omgangsvormen, digitaal pesten, sexting, virtuele reclame, gamen en digitale identiteit. Het lespakket gaat grotendeels uit van ervaringsgericht leren. Uit onze ervaringen met MediaMasters weten we dat dit heel goed werkt. Met dat spannende en hooggewaardeerde mediaspel bereiken wij jaarlijks zo’n kwart van alle schoolkinderen groep 7/8.

Onder andere Editie NL besteedde deze week aandacht aan het Nationaal Media Paspoort. Bekijk hieronder het item:

Kinderen hebben recht op mediawijsheid

Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2014 zei Marc Dullaert, kinderombudsman, naar aanleiding van ons Manifest Recht op mediawijsheid al: “Elk kind heeft volgens het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties recht op educatie. Het recht op mediawijsheid is de eigentijdse vertaling van dit recht op educatie. Zo leren kinderen als volwaardig burger te leven in de huidige maatschappij”.

In onze visie kan een Nationaal Media Paspoort hieraan bijdragen, vooral als het wordt ontwikkeld in samenspraak met partijen die deskundig zijn op gebied van kinderrechten, media educatie en mediawijsheid. We zijn daarom benieuwd met welke partijen het NAMM gaat samenwerken. Bamber Delver doet hiervoor een oproep op Twitter.

We raden de toekomstige makers zeker aan ook te kijken naar de ervaringen met interessante, bestaande diploma’s en paspoorten. Zo zijn er:

Diploma Veilig Internet

Het lespakket Diploma Veilig Internet van Kennisnet leert kinderen om te gaan met de mogelijkheden en risico’s van internet. Diploma Veilig Internet is er in 3 varianten: voor groep 5/6 (junior), voor groep 7/8 en als game. Jaarlijks behalen rond de 17.000 schoolkinderen hun Diploma Veilig Internet.

Gezinspakket e-safety

Het gezinspakket e-safety draait om het beantwoorden van vragen, plakken van stickers en het – onder begeleiding – doen van leuke oefeningen. Het pakket bevat voor ouders een handboek met informatie en tips en voor kinderen allerhande inspirerend oefenmateriaal.

Het gezinspakket is in internationaal verband ontwikkeld door Insafe, het netwerk van Europese Safer Internet Centers, met steun van Liberty Global/UPC en de Europese Unie. Inmiddels zijn ruim 30.000 exemplaren verspreid onder scholen en bibliotheken.

Social Media Rijbewijs

Het Social Media Rijbewijs is gericht op jongeren in het voortgezet onderwijs. Ook hier zijn 2 varianten, één voor het vmbo en één voor havo/vwo. Het bestaat uit 10 lessen van 45 minuten die zijn gebaseerd op de competenties van het Competentiemodel Mediawijsheid.

De methode is ontwikkeld door Social Media Wijs in samenwerking met Instruct Educatieve Uitgeverij.

MediaMasters

MediaMasters is ons eigen spannende mediaspel voor kinderen uit groep 7 en 8. Spelenderwijs leren zij op een verstandige en leuke manier met nieuwe media om te gaan.

MediaMasters wordt alléén tijdens de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid gespeeld. In 2014 behaalden ruim 80.000 kinderen hun MediaMasters-diploma.

Tip: Dit jaar wordt MediaMasters gespeeld van 20 t/m 27 november. De inschrijving open op 1 mei. Ontvang een reminder op die dag!

Reageer!

Weet jij nog meer interessante mediawijsheid diploma’s of paspoorten? Reageer dan hieronder.

Reacties 2

 1. Bas van der Haar

  Als dit topic nog open is zou ik graag het Sociaal Op School programma willen vermelden. Met dit programma worden leerkrachten, ouders en leerlingen betrokken in mediawijsheid en de ontwikkeling hiervan. voor meerinformatie kunt u contact met mij opnemen.

  Gr. Bas

 2. Micky Devente

  Beste Bas, dank voor je reactie en aanvulling. Donderdag 17 september heeft de Nationale Academie voor Media & Maatschappij het Nationaal Media Paspoort gelanceerd, een doorlopende leerlijn mediawijsheid voor basisscholen. Hier kun je vast een review lezen.

  Mocht je contact willen opnemen met de initiatiefnemers van het paspoort, kun je het beste even contact opnemen met Bamber Delver, via academie@mediaenmaatschappij.nl.

  Groeten, Micky

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.