×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 25 juni 2009 | 68x bekeken | Leestijd: 1 minuut

MyBee-leeftijdsadvies kindersites

Dat Nijntje.nl voor de allerkleinsten is, daarover aarzelt niemand. Maar voor kinderen van welke leeftijd is een site als Spele.nl of Nickelodeon.nl geschikt? Stichting Mijn Kind Online stelt websites in de gelegenheid een leeftijdsadvies van ouders op te nemen. Het leeftijdsadvies komt van ouders die via de kinderbrowser MyBee sites hebben beoordeeld. Met een MyBee-icoon plus leeftijd kunnen kinderen en ouders zien voor wie de site passend is. Zo draagt MyBee bij aan de behoefte van ouders aan een Kijkwijzer op internet.

Widget
Een kindersite neemt deze regel in zijn html-code op: engine.mybee.nl/widget.js

Dan verschijnt een plaatje, ook wel een ‘widget’. In dit plaatje, van het MyBee-bijtje, staat de leeftijd die een gemiddelde is van de beoordelingen in de MyBee-database. Onderaan de website www.krowser.nl is een voorbeeld te zien. Opname van het MyBee-icoon is gratis.

Geen keurmerk
Het MyBee-icoon is geen keurmerk van stichting Mijn Kind Online. Wel zegt het iets over hoe kinderen en ouders de site waarderen. Pas als de kindersite staat op de ‘witte lijst’ van MyBee, is in de MyBee-widget een leeftijdsadvies te zien.

MyBee
MyBee is een browser (de ‘Bee’ staat voor ‘browser’) die bedoeld is om kinderen tot een jaar of 11 veilig en gemakkelijk te laten surfen.

Het basisprincipe van MyBee is dat kinderen alleen websites kunnen bezoeken die geschikt zijn voor hun leeftijd. Dat gebeurt door middel van een zogenaamde whitelist. Alle andere sites zijn automatisch geblokkeerd. MyBee fungeert dus ook als filter, al doet dat geen recht aan de werkelijke aard van het programma. Bij filters denk je al snel aan het tegenhouden van schadelijk materiaal (porno, geweld, ongewenste commercie, etc.) maar de essentie van MyBee is nu juist dat er suggesties gedaan worden voor wat wél geschikt is.

Ouders
Het unieke van MyBee ten opzichte van alle andere kinderbrowsers, filters, enzovoorts, is de rol van de ouders. Behalve een browser (het programma op je eigen PC) is MyBee namelijk ook een zogenaamde Web 2.0-toepassing. De whitelist die het kind ziet, wordt opgehaald van een server, die automatisch bijhoudt wat ouders geschikt vinden voor hun eigen kinderen.

Bron: Mijn Kind Online

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.